Slovenská kultura zamířila do New Yorku

V New Yorku začíná rozsáhlá měsíční přehlídka slovenského umění, která zahrnuje výtvarné, hudební, taneční, divadelní a filmové žánry. Přehlídku zahajuje 1. února společná výstava českých a slovenských umělců nazvaná Nové spojení v prestižní Zimní zahradě Světového finančního střediska. Název akce je Oslavuj Slovensko - umění ze srdce Evropy.

Z nejznámějších umělců se v Zimní zahradě představí pěticí nejproslulejších kusů mim Milan Sládek z Divadla Aréna. Taneční kreace na motivy skandálního románu francouzského autora Borise Viana Naplivu na vaše hroby z roku 1946 tam předvede Divadlo tance režiséra a choreografa Jána Ďurovčíka. Na prestižní scéně La MaMa vystoupí vysoce ceněné bratislavské Divadlo Astorka s původním představením Armageddon on Grb Hill, v němž Zita Furková v roli hrdinky prozkoumává posmrtný život charakterizovaný opakováním a banalitou.

Podrobný program akce naleznete ZDE.

Slovenský operní svět bude zastupovat koloraturní sopranistka Ĺubica Vargicová, považovaná za evropskou špičku. V Zimní zahradě zazpívá šest krátkých árií za klavírního doprovodu Jana Salaye. Komorní hudbu zahraje Moyzesovo kvarteto, na programu budou skladby slovenských skladatelů Jána Levoslava Bella, Jána Cikkera, Petera Zagara a Alexandra Moyzese.  V Muzeu moderního umění a v Lincolnově středisku budou projekce 25 celovečerních a dokumentárních filmů, mezi nimiž figuruje snímek Obchod na korze oceněný v roce 1965 jako první československé dílo Oskarem za nejlepší zahraniční film. Diváci budou moci také spatřit Tisíciletou včelu Juraje Jakubiska.

Součástí přehlídky budou Dny slovenské židovské kultury, v jejichž rámci se uskuteční koncerty lidové hudby, prezentace knižní tvorby a výstava fotografií a bohoslužebných předmětů. Cílem bude připomenout ztráty, které židovská komunita utrpěla na Slovensku v době holocaustu za druhé světové války.

Do úvodní společné výtvarné výstavy, první takového rozsahu od rozpadu federace v roce 1993, přispějí především mladí umělci z obou republik. Výstava se koná z iniciativy agentury C.ART.A se sídlem v Bratislavě a po skončení v New Yorku se přemístí do Prahy a do Bratislavy. Některé z akcí se konají ve spolupráci s Českým centrem v New Yorku.

Zimní zahrada Světového finančního střediska v New Yorku.