Původně strojař a dnes malíř a ilustrátor MIROSLAV POSPÍŠIL (70) se do knih Karla Maye a filmů podle nich natočených zamiloval jako kluk. Tahle vášeň ho neopustila ani po šesti dekádách. Spíš naopak – vrhl se na ilustrování mayovek a indiáni jsou dodnes hlavním motivem jeho obrazů. Je z nich patrná láska k romantice i dobrodružství a nezměrný obdiv k dílu Zdeňka Buriana. Karel May, Burian i filmoví Old Shatterhand s Vinnetouem mnohé z nás zasáhli podobně. Jen v českých zemích šlo celkem o miliony fanoušků. A tady je rozhovor s jedním z největších. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

V Americe by ze Zdeňka Buriana udělali boha, říká ilustrátor mayovek Pospíšil

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Původně strojař a dnes malíř a ilustrátor Miroslav Pospíšil se do knih Karla Maye a filmů podle nich natočených zamiloval jako kluk. Tahle vášeň ho neopustila ani po šesti dekádách. Spíš naopak – vrhl se na ilustrování mayovek a indiáni jsou dodnes hlavním motivem jeho obrazů. Je z nich patrná láska k romantice i dobrodružství a nezměrný obdiv k dílu Zdeňka Buriana.

Karel May, Burian i filmoví Old Shatterhand s Vinnetouem mnohé z nás zasáhli podobně. Jen v českých zemích šlo celkem o miliony fanoušků. A tady je rozhovor s jedním z největších.

Co se vám vybaví, když se řekne dobrodružství?
Dobrodružství mě provázelo od dětství. Největší vliv na to měl Zdeněk Burian a německé filmy podle románů Karla Maye, které mě zastihly v nejlepším věku, kdy mi bylo dvanáct třináct let. Tehdy přišly filmy o Vinnetouovi a Old Shatterhandovi poprvé do kin a vypukla úplná mánie. Sbírali jsme fotky a vůbec všechno, co s nimi souviselo.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma