knihy - literatura (ilustrační foto) | foto: Corbis, Profimedia.cz

Sex po slovensky se dočkal dvojky

Kniha povídek Sex po slovensky má své pokračování. Spisovatel Dušan Taragel, který sestavil i první antologii, dal opět dohromady slovenské autory, jež na jeho objednávku napsali o sexu.

Autoři prý dostali volnou ruku; "Jen jsem jim řekl, napiš, co chceš, důležité je, aby se tam souložilo," řekl Taragel. Svými povídkami nakonec přispělo 13 autorů - sedm mužů a pět žen.

"Je to Sex po slovensky, čili pohled na sex slovenskýma očima. Těch autorů je dost a velmi rád bych z toho udělal trilogii," řekl Taragel.

Podle jeho slov jsou povídky důkazem toho, že Slováci nejsou tak puritánští, jak se říká.

Do druhé antologie se zapojili vesměs mladší ženy a starší muži. Podle jejího sestavovatele mají povídky na téma sex jeden společný motiv - muži se stávají obětí ženské sexuální rafinovanosti.

"Z mužských i ženských povídek vychází, jakoby muži v současnosti, na začátku třetího tisíciletí, byli ti poražení, zlikvidovaní, odsunutí, dobří jen na sex," řekl Taragel.

Naopak ženy jsou podle něj ty otevřenější a vítěznější. Jakýmsi bonusem knížky má být studie od literárního vědce Jaroslava Šranka, která pojednává o sexu v historii slovenské literatury.

"Možná se čtenář při ní více pobaví, než při četbě celé knihy. Jsou tam některé raritní ukázky, jak bylo kdysi zvykem psát o sexu," dodal Taragel.

Povídková antologie Sex po slovensky I. vyšla loni v květnu a přispělo do ní 19 autorů - 11 mužů a osm žen. Letos v květnu vyšla kniha i v českém překladu.

,