Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muž je v krizi. Žena už mu nemá být za co vděčná, říká spisovatel Patrik Hartl

Rozstřel   10:00
Stačilo pár dní a jeho další román se vyhoupl do čela žebříčku nejprodávanějších knih. Gazely pro spisovatele a režiséra Patrika Hartla byly dvouletým ponorem do ženského světa. „Já potřeboval zjistit, co ženy potřebují a co jim chybí, abych zároveň mohl zjistit, co můžu nabídnout své ženě já,“ uvedl v Rozstřelu o své motivaci k psaní.

„Hrozně mě bavilo být ve svých představách ženou, ale měl jsem ještě jinou motivaci. Chtěl jsem si odpočinout sám od sebe. Chtěl jsem si odpočinout od svého pohlaví. Zajímalo mě, co řeší moje kamarádky,“ přibližuje a dodává, že kniha o ženách se nakonec stala i výpovědí o stavu mužství. „Muž je v teď v nějaké krizi, protože to, za co mu byla dřív žena vděčná, už ji dávno nezajímá,“ zamýšlí se.

„Mě vždycky přitahovaly silné ženy, které nepotřebují oporu. Ženy, které jsou ambiciózní v tom smyslu, že řídí svůj život a vědí, kam směřují a čeho chtějí dosáhnout. Taková moje žena je,“ prozrazuje.

Na otázku, zdali se teď nejen díky úspěchu svých knih ale také rodině a dobře fungujícími domovskému divadlu Studio DVA cítí šťastný, odpovídá: „Šťastný člověk se pozná podle toho, že by neměnil. A já bych nechtěl nikdy měnit svou práci, protože mě baví a těší. Mám rád lidi, se kterými se potkávám v divadle. Miluju svoji ženu, tu bych nechtěl měnit vůbec, to radši žádnou. A mám rád své děti, jsem na ně moc pyšný.“

Zároveň však dodává, že vlastní vnitřní nastavení mu pocity štěstí mnohdy neusnadňuje: „Mám všechny důvody pro to být šťastný, ale moje vnitřní dispozice je temperamentní a není totálně pozitivní. Mám v sobě nějaké bouřlivé věci a jsem přecitlivělý. Proto píšu. Emocí je ve mně moc, nelehce se mi zpracovávají a když si vymýšlím umělý svět knížek, divadelních her nebo filmů, tak jsem šťastný, protože uteču před svými vlastními emocemi do světa umělých emocí, kde vládne řád a pořádek, který určuju já. Takže mě pak nic nezaskočí, nepřekvapí a nerozhodí. Čili já jsem šťastný podle všech vnějších měřítek, ale vnitřně jsem se narodil trochu komplikovaný, takže pracuju, abych to dorovnal do nějaké harmonie.“

Snad neselžu

A jak se Hartl vyrovná s očekáváními, které jdou ruku v ruce s úspěchem jeho knih? „Dřív se mi pracovalo líp, protože nikdo nečekal na to, co udělám. Teď jsou lidi přirozeně zvědaví, co napíšu a moje kreativita se stává do značné míry věcí veřejnou. Takže jsem vlastně takový akrobat na laně nataženém vysoko nad zemí. A protože chci být co nejlepší, tak si to lano dávám opravdu vysoko. Dávám si těžký úkol, který nevím, jestli zvládnu, a jen doufám, že bude lidi zajímat,“ říká.

„Mám teď větší strach, že spadnu. Že selžu. Byl bych šťastný, kdyby byli všichni nadšení a jen nevím, jestli to dokážu splnit. Vůči tomu tlaku se musím obrnit a snažit se být svobodný a nebát se udělat chybu,“ dodává.

Zatímco na knize Patrik Hartl často pracuje v řádech let, divadelní hry má hotové i za tři měsíce. „Knížku píšu dva roky. Je to velice komplexní sestava mnoha situací a jde do velké hloubky. Je třeba s tím námětem žít dlouho a různě fantazírovat, aby člověk věděl, že to téma dokáže uchopit. Divadelní komedie jsou pro mě osvěžujícím a radostným sprintem a knížky jsou naopak maratony,“ říká.

Odhalil jsem se tak, až je mi z toho úzko, říká Patrik Hartl o nové knize

Svůj předposlední román 15 roků lásky vydal Hartl před dvěma lety. „Tentokrát jsem napsal knihu, ve které je mi hlavní hrdina velice podobný. Nikdy jsem něco takového neudělal. Všechny povahové vlastnosti máme stejné,“ uvedl o něm tehdy v rozhovoru pro iDNES.cz. Mezi další úspěšné tituly autora patří Malý pražský erotikon, Okamžiky štěstí a Nejlepší víkend.

Patrik Hartl je kmenovým autorem a režisérem pražského divadlo Studio DVA. Mezi jeho nejznámější divadelní kusy patří Hovory o štěstí mezi čtyřma očima, Líbánky na Jadranu nebo Soukromý skandál. Poslední Hartlovou hrou, kterou scéna uvedla byli Lovci bobrů loni v červnu s Bohumilem Kleplem, Monikou Absolonovou nebo Štěpánem Benonim v hlavních rolích.

V rozhovoru spisovatel a režisér Partrik Hartl dále promluvil třeba o svých hereckých zkušenostech z mládí, zaskakování za nemocné kolegy na jevišti Studia DVA i o tom, zdali se jeho specifický smích nestává pro veřejnost vyžadovanou atrakcí.

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

Bobby z Dallasu vstal z mrtvých jako ve Star Treku, říká herec Patrick Duffy

28. dubna 2024

Premium Můžeme si klást otázku, co má vlastně americký herec Patrick Duffy, kterého známe jako Bobbyho...

SÓLO PRO MORÁVKA: O jednom velkém závodě a jak se tatínek mocně spletl

27. dubna 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

TELEVIZIONÁŘ: Veterán stihl jednapadesát bitev a cestu kolem světa

27. dubna 2024

Jednomístný stíhací letoun, symbol britských ozbrojených sil za druhé světové války, se s odstupem...

RECENZE: Rod spojený Trautenberkem představuje Dynastie Prachařů

27. dubna 2024

Premium Ilja Prachař, David Prachař, Jakub Prachař. Tři generace jednoho rodu tvoří podstatu sobotního...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...