Knihou roku se na udílení cen Magnesia Litera stal Gott: Československý příběh...

Knihou roku se na udílení cen Magnesia Litera stal Gott: Československý příběh publicisty Pavla Klusáka. (10. dubna 2022) | foto: ČTK

Knihou roku je příběh Karla Gotta. Magnesii Literu získal Klusák i Biler

  • 4
Knihou roku se letos na udílení cen Magnesia Litera stal titul publicisty Pavla Klusáka Gott: Československý příběh. Nejlepší prózu podle porotců napsal Stanislav Biler, cenu za poezii si odnesl Vladimír Mikeš.

Na nominované knize Pavla Klusáka o Karlu Gottovi (psali jsme zde) v publicistické kategorii porotci vyzdvihli, že „není klasickou biografií české popové hvězdy“ a že „ukazuje, jak se Gott stával stále více tvůrcem i obětí obrazu, který si z velké části sám vytvářel“. Knihu vydalo nakladatelství Host a kromě hlavní ceny se dočkala ocenění i v publicistické kategorii.

Nejlepší próza uplynulého roku, román Destrukce od Stanislava Bilera vypráví o učiteli, který se rozhodl utéct z města na venkov se záměrem nalézt klid, řád a jistotu. Knihu vydalo nakladatelství Druhé město a porotci jej označili za „novodobý vesnický román odkazující ke kafkovské absurditě i musilovskému odcizení“. 

Z publikací pro děti zabodovala kniha Kabát a kabelka od Marky Míkové, jejíchž osmdesát stránek ilustracemi zaplnila Galina Miklínová. Jejími hlavními hrdiny jsou kabát a kabelka, kteří se za pandemického nouzového stavu octnou na ulici. Vyprávění z období vrcholící pandemie „chytne za srdce jako každý opravdový milostný příběh“ a okouzluje „svou poetikou, osobitostí i humorem“, míní porotci.

Za nejlepší překlad si Magnesii Literu odnesli Michael Alexa a Michala Benešová, autorem nejlepší naučné literatury se stal Jan Žďárek a nakladatelským činem roku porotci učinili titul Lipnická bible, který vyšel u příležitosti zapůjčení originálu latinského rukopisu zvaného Lipnická bible na hrad Lipnice nad Sázavou v roce šestistého výročí jeho vzniku.

Kosmas Cenu čtenářů získal stand-up komik Pavel Tomeš za knihu Až na ten konec dobrý a blogem roku se stalo Řecké štěstí od Kateřiny Panou, které pojednává „o lásce k Řecku i Řekům“.

Nominaci na Magnesii Literu má překlad Rudišova románu i kniha o Gottovi

Autoři nominovaní na knižní ceny Magnesia Litera se svými tituly (10. března...

Nejlepší debut napsala Tereza Dobiášová. Kniha Tajemství s ilustracemi Petra Nikla vypráví o příběhu Anežky České. Výraznou ženu české historie se jí mělo povést vykreslit „nikoliv jako svatou ženu z legend, ale jako dívku s bohatým vnitřním životem, která si i jako abatyše v sobě nese tajemství osudového setkání s tajemným Zeleným mužem“.

Letos pořadatelé rozdělili díky návratu některých partnerů vítězům největší finanční prémie v historii cen. Celkem šlo o 370 tisíc korun, včetně 200 tisíc korun, které náleží hlavnímu vítězi a držiteli titulu Kniha roku.

O nominacích jednotlivých kategorií rozhodly odborné pětičlenné poroty, které zároveň vybraly vítěze. O hlavní ceně Kniha roku a nadžánrové kategorii Litera za debut roku tradičně hlasoval třísetčlenný sbor hlasujících, který tvoří knihkupci, knihovníci, redaktoři, kritici, pedagogové a autoři. Do soutěže o nejlepší tuzemské knihy Magnesia Litera se letos přihlásilo  rekordních 504 titulů. Udílení cen se uskutečnilo v neděli večer na Nové scéně Národního divadla.

Magnesia Litera 2022

vítězové

Kniha roku
Pavel Klusák: Gott. Československý příběh (Host)

Palmknihy Litera za prózu
Stanislav Biler: Destrukce (Druhé město)

Moleskine Litera za poezii
Vladimír Mikeš: Odkud to přichází? (Protimluv)

Litera za knihu pro děti a mládež
Marka Míková: Kabát a kabelka (Argo)

Litera za naučnou literaturu
Jan Žďárek: Ohroženi hmyzem? (Academia)

Aktuálně.cz Litera za publicistiku
Pavel Klusák: Gott: Československý příběh (Host)

DILIA Litera za debut roku
Tereza Dobiášová: Tajemství. Neskutečný příběh Anežky České (Jota)

Litera za nakladatelský čin
Lucie Doležalová, Karel Pacovský a kol.: Lipnická bible (Spolek Za záchranu rodného domu Jana Zrzavého)

Litera za překladovou knihu
Jacek Dukaj: Led (Přel. Michael Alexa a Michala Benešová, Host)

Magnesia Blog roku
Kateřina Panou: Řecké štěstí (Facebook)

Kosmas Cena čtenářů
Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý (OTOČ)