The Hogs & Václav Koubek

The Hogs & Václav Koubek | foto: Eurotrialog

V Mikulově začíná multikulturní Eurotrialog

Jeden z posledních festivalů letošní sezony, multikulturní přehlídka Eurotrialog, začíná dnes v jihomoravském Mikulově.

Štěpán RakJakýmsi předkrmem festivalu byl už včera večer sólový koncert klasického kytaristy a skladatele Štěpána Raka v mikulovské Ditrichštejnské hrobce. Stejné raritní místo bude v neděli po poledni hostit i Filipa Topola. Leader rockových Psích vojáků zde odehraje na závěr akce výjimečný varhanní koncert.

Hlavní festivalové dění se bude odehrávat v mikulovském amfiteátru a letos poprvé paralelně i pod nedalekým cirkusovým šapitó. Scéna pod širým nebem je vyhrazena skočnějším a hlasitějším účinkujícím, program stanu je spíše komornější, více alternativní.

Marián VargaDění v šapitó dnes zahájí v osm hodin večer jeden z nejočekávanějších bloků, neobvyklé spojení slovenského klávesového mága Mariána Vargy s moravskou bubenickou hvězdou Pavlem Fajtem. Následovat je bude nový hudební projekt kultovního undergroundového básníka J. H. Krchovského s příznačným názvem Krch-off, a poté maďarská kapela Erzsi Kiss.

The Hogs & Václav KoubekV amfiteátru bude znít například tvrdý alternativní rock osvěžených Už jsme doma, skočné popěvky Sto zvířat a Neočekávaného dýchánku, najazzlý pop Soil, závěr večera obstará Václav Koubek ve spojení s irskou kapelou The Hogs, se kterou nedávno vydal výborné album Všem se nalejvá. Projekt ostatně vznikl náhodným loňským jamováním právě na tomto festivalu.

Dan BártaZe sobotního programu v amfiteátru stojí za zvláštní zmínku například společné vystoupení Dana Bárty s "bigbandem" Štěpána Smetáčka N.O.D., blok mírně ujetého sboru pod taktovkou Ester Kočičkové Mandelbrotovy kostičky či set Moniky Načevy s Michalem Pavlíčkem a DJem Fivem.

Sylvie KrobováMezi účinkujícími pod šapitó jistě zaujme Traband s novým komorním repertoárem, letošní velký šansonový objev Sylvie Krobová s baskytaristou Otou Sukovským, "sudetský" písničkář Petr Linhart nebo brněnská alternativní kapela Květy, pro tento večer rozšířená o rakouského saxofonistu Haralda Kräutera.