Únor patří zpěváku Rayi Charlesovi

Letošní únor proběhne ve znamení Raye Charlese, soulového krále, který zemřel loni 10. června. O zpěvákovi se bude mluvit při předávání cen Grammy 13. února. Zpěvák má sedm nominací a kolegové připomenou jeho písně. Charlese oslaví také ceremoniál Oscarů.

Ve hře o oscarové sošky, které budou rozdány 27. února, je jedinečný životopisný film Ray s Jamiem Foxxem v hlavní roli, který se dostane do tuzemských kin 10. února.

Domácí posluchači si již mohou koupit soundtrack k tomuto filmu se šesti živými a jedenácti studiovými nahrávkami Raye Charlese. Zároveň s touto standardní verzí CD vychází speciální edice doplněná o DVD, na kterém je pět skladeb ve filmové verzi s Jamiem Foxxem, upoutávka k filmu Ray a bohatá fotogalerie.

Pořadatelé amerických hudebních cen Grammy, které se budou rozdávat v Los Angeles, připravují speciální poctu Rayi Charlesovi. Vystoupí s ní zpěvačka Bonnie Raittoová a hudebník Billy Preston, jenž kdysi spolupracoval se skupinou Beatles.

Ray nemusí vyjít naprázdno ani při rozdávání cen: posmrtně získal sedm nominací díky albu duetů Genius Loves Company, které se může stát deskou roku. A Charlesův duet s Norah Jonesovou Here We Go Again má šanci získat sošku Grammy v kategoriích nahrávka roku a nejlepší pěvecká spolupráce.

Během svého života, který zobrazuje film Ray, zpěvák získal třináct cen Grammy. Narodil se jako Ray Charles Robinson 23. září 1930 v americké Georgii. Během osmapadesátileté kariéry stihl účinkovat na více než 250 albech, stylově rozkročených mezi jazzem, blues, country, rythm & blues až po funky.

Jeho kariéru nastartoval hit I Got A Woman z roku 1955, který zní na novém filmovém soundtracku stejně jako píseň Georgia On My Mind, jež se stala hymnou státu Georgia. Dále jsou zde hity Born To Lose, Hit The Road Jack či I Can't Stop Loving You.

Ray Charles se nevyhýbal ani filmu, účinkoval například ve snímku The Blues Brothers. Zpěvák, který ovlivnil i českou hudební scénu, byl uveden do několika Síní slávy včetně rock'n'rollové, rhythm & bluesové a jazzové.

Soulový zpěvák Ray Charles (28. října 2001)