Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zazpívá tenorista Jonathan Tetelman, který jde v Pavarottiho šlépějích

  9:10
Zrodila se nová tenorová hvězda? Jonathana Tetelmana ve světě provázejí nadšené ohlasy tvrdící, že jeho hlasové dispozice si nezadají s Lucianem Pavarottim a dalšími slavnými předchůdci. Mladý Američan s chilskými kořeny vystoupí v úterý 23. ledna poprvé v Praze.

Tenorista Jonathan Tetelman | foto: Ben Wolf

Je fakt, že čekání na nového Pavarottiho (či Dominga případně dle libosti kteréhokoli jiného velkého tenora z minulosti) se prodlužuje. Ani ne tak kvůli nedostatku talentů, jako spíše proto, že nejedna slibná a raketová kariéra z dob ještě poměrně nedávných vyústila kamsi do ztracena... A Luciano Pavarotti byl jedinečný nejen svým hlasem a technikou, ale právě též mnohaletou výdrží na světové špici.

Samozřejmě by se těžko našel operní fanoušek, který by podobnou vytrvalost nepřál Jonathanu Tetelmanovi. Ten má navíc za sebou pohnutý osobní příběh. Narodil se sice roku 1988 v Chile, ale ještě jako nemluvně byl adoptován americkou rodinou a vyrůstal v New Jersey. Své biologické rodiče nikdy nepoznal. Možná i proto velmi lpí na vlastní rodině – na cestách ho obvykle doprovází manželka a malá dcerka.

DJ v nočních klubech

Zpívat začal v chlapeckém sboru, s nímž cestoval po Americe a vystupoval s tamními špičkovými orchestry. Dle jeho vlastních slov ho to naučilo soustředit se, protože kromě zpěvu musel zvládat i běžné školní učivo.

Že z něj bude tenor, nebylo zpočátku vůbec jasné. Ani jemu. Z newyorské hudební školy totiž vyšel jako barytonista. Nicméně tento obor mu neseděl. „V mladším věku jsem vůbec netušil, že bych se stal tenorem a učil se zpívat tímto – řekněme – bizarním způsobem, někde nad polohou, v níž běžně mluvíte,“ přiznal v jednom rozhovoru.

Chtěl operní kariéruu vzdát a začal se živit v New Yorku jako DJ v klubech. Možná by se z něj nakonec stala hvězda pop music, ovšem klasický zpěv měl od časů, kdy zpíval v chlapeckém sboru, zjevně pod kůží. „Jako DJ jsem lidem říkal, že jsem vystudovaný operní pěvec. A oni se mne ptali, kde tedy zpívám? Jenže já jim nedokázal odpovědět. A tak jsem si řekl, že nemohu lhát sám sobě a musím se o to pokusit,“ líčí svou cestu, která jej z newyorského nočního života nasměrovala k opeře. Na další hudební škole se mu přechod do tenorového oboru přece jen povedl.

Následovaly první ceny v soutěžích a roku 2018 záskok na festivalu v Tanglewoodu za Piotra Beczalu v Pucciniho Bohémě. A protože po tenorech je poptávka, zajímavého nového talentu si všimly další scény, mezi nimi i newyorská Metropolitní opera, v níž bude debutovat letos v březnu v Pucciniho Vlaštovce. Gramofonová společnost Deutsche Grammophon Tetelmanovi nabídla smlouvu, jejímž výsledkem jsou zatím dvě alba s áriemi italských skladatelů, obě ve světě velmi ceněná.

Večer plný Pucciniho

Z Latinské Ameriky vzešel nejeden úspěšný tenorista – připomeňme třeba i u nás dobře známé pěvce Josého Curu či Juana Diega Flóreze. I Jonathan Tetelman má vnitřní temperament a uhrančivý zjev.

On sám za své hlavní vzory označuje celou plejádu italských tenorů z bližší i vzdálenější minulosti, samozřejmě na v čele s Pavarottim. Ostatně při svém komplikovaném „přestupu“ z barytonu na tenora si pomáhal soustavným poslechem starých nahrávek a videí se záznamy umění někdejších tenorových hvězd.

Současnou operu však mnohem víc než pěvci ovládějí režiséři se svými často bizarními koncepcemi. A Tetelman se vůči nim – aspoň v zahraničních rozhovorech – ostře vymazuje. „Viděl jsem několik inscenací, které byly naprosto směšné. Neměly nic společného se skladatelem ani libretistou. Když si vezmete třeba příběh Tosky a opravdu s věnujete tomu, co se v něm odehrává, tak to stačí. Jakmile příběh roztrháte a pokusíte se do něj přihodit nápady, které máte ve své hlavě, tak to nebude fungovat,“ zdůrazňuje.

Na pražském koncertě v Dvořákově síni Rudolfina se nicméně bude možno soustředit pouze na zpěv. Tetelmana doprovodí PKF – Prague Philharmonia s dirigentem Rastislavem Štúrem, jako host vystoupí mladá americká sopranistka Sylvia D’Eramo, absolventka Lindemannova programu pro mladé umělce při Metropolitní opeře. Zazní výhradně árie a duety z děl Giacoma Pucciniho, jemuž je věnováno i tenoristovo druhé album.

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

Ta nevíra v sebe sama je překvapivě pořád silná, přiznává Ivan Trojan

28. dubna 2024

Premium Bude mi šedesát, síly ubývají, kariéra byla dlouhá, náročná a vyčerpávající. Takže přemýšlím, co...

Bobby z Dallasu vstal z mrtvých jako ve Star Treku, říká herec Patrick Duffy

28. dubna 2024

Premium Můžeme si klást otázku, co má vlastně americký herec Patrick Duffy, kterého známe jako Bobbyho...

SÓLO PRO MORÁVKA: O jednom velkém závodě a jak se tatínek mocně spletl

27. dubna 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

TELEVIZIONÁŘ: Veterán stihl jednapadesát bitev a cestu kolem světa

27. dubna 2024

Jednomístný stíhací letoun, symbol britských ozbrojených sil za druhé světové války, se s odstupem...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...