Tajemný Seal se vrátil k eleganci

Seal je skoro dvoumetrový zpěvák, napůl Nigerijec a napůl Brazilec, který vyrostl v Anglii a desátým rokem žije v Los Angeles. Ze všeho nejvíc se proslavil písní Kiss From The Rose, jež se stala milostným tématem filmu Batman navždy.
Poslechněte si ukázky z nového alba Seala.

VSpolu s producentem Trevorem Hornem tehdy vytvořil jemný, melodický styl, jemuž se chvíli říkalo alžbětinský rock. Pak se mu přestalo dařit a teprve dnes po pětileté odmlce se vrací s novou deskou.

Ač není v ohnisku zájmu bulvárních médií, jeho návrat je velkolepý. Týden po uvedení alba na trh je jeho deska na čtvrtém místě amerického žebříčku.

Nová Sealova deska nemá jméno a bývá označována číslem IV. Není tak uhlazená a kudrlinková jako v dobách třetího Batmana, ale zůstává stejně lyrická, rozevlátá a vzdušná.

Seal se vrátil k elegantní soulové hudbě sedmdesátých let, která vysoko cenila pěveckou techniku a nápadité melodie.

Seal
Seal IV

Vydala firma Warner Music. CD 53 minut

Trevor Horn mu do doprovodu naordinoval hodně elektronických kláves a jemnou rytmiku, která ještě podtrhuje něžnou atmosféru jednotlivých skladeb.

Tím nejdůležitějším je však Sealův hlas. Lehce chraptivý či zakouřený odstín mu dává romantický a zasněný sexy podtón. Podobně kouzlila v první polovině osmdesátých let v úplně jiných hudebních souvislostech zpěvačka Sade.

Na své nové desce Seal pracoval tři roky. Původní už hotovou verzi prý těsně před vydáním zničil a natočil znovu. Jak se zdá, péče, kterou svým nahrávkám věnoval, se vyplatila.

Vzniklo album, které si nečiní nárok na hledání nových cest, ale potěší ty, kdo v hudbě milují především emoce přenášené krásou lidského hlasu.

Jizvy soulového krále

Sealhenry Samuel, známý jako Seal, získal tři ceny Grammy za píseň Kiss From The Rose, sbíral i Brit Awards a další trofeje a prodal více než dvanáct milionů desek.

Seal se narodil brazilskonigerijským rodičům v únoru 1963. V Londýně studoval architekturu a v osmdesátých letech začal zpívat s málo známou funkovou skupinou Push. Prorazil s písní Killer a pak hned s prvním sólovým albem. To z něho v roce 1991 udělalo nejen světovou hvězdu, ale také ženský sexuální idol, jehož zvláštní trojúhelníkové jizvy na tváři byly připisovány zasvěcení ďábelské sektě. Ve skutečnosti to jsou následky vážnějšího onemocnění kůže, ze kterého se Seal vyléčil. A jizvy se staly jeho znamením.

S muzikou Seal šetřil. Každou deskou se musel doslova protrpět. Za dvanáct let vydal jenom čtyři alba, s dvorním producentem Trevorem Hornem mají na kontě hity Crazy, Prayer For The Dying či Kiss From The Rose.

Soulový král Seal vydal po pětileté odmlce nové album Seal IV.