Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krteček 2001: kdo dále soutěží v pátek

  8:36
Náměšť na Hané - Celkem 29 kapel a 12 písničkářů se bude letos ucházet o cenu Krteček na festivalu Zahrada v Náměšti na Hané. Seriál iDNES postupně seznamuje se všemi soutěžícími. Kapely Jitrocel, Lidumil, Messalina, Modrá kref, Netřesk, Potíže, Svítání a Tamaleja se představí v pátek 6. července na druhém koncertě pro Krtečky.

JITROCEL
Čáslavská folková skupina Jitrocel spolu hraje od ledna roku 1999. Repertoár tvoří jak vlastní autorské písně (píšou je všichni až na Renatu), tak tradicionály s texty Jany Bauerové. Silnou stránkou kapely je vícehlasý zpěv. V soutěži o Krtečky už mají za sebou 6. a 4. místo ve finále, k tomu navíc loňská třetí příčka na Mohelnickém dostavníku a dvojnásobný postup na Trampskou Portu do Ústí nad Labem. V dohledu je snad i první CD, které by se mělo jmenovat Vůně čajová.
Sestava: Jana Bauerová (zpěv, zobcové flétny, kytara), Jan Koriťák (zpěv, kytara), Renata Koriťáková (zpěv, zobcová flétna, kytara), Karel Macek (baskytara, zpěv) a Ivam Mezlík (zpěv, housle, kytara).

LIDUMIL
Jarda Urbánek, kapelník skupiny z Duchcova a okolí, která už začíná bát na Zahradě pomalu inventář (letos se utká potřetí o Krtečka) poslal velmi stručný fax o šesti bodech. "Stejní lidé" - to je on sám a čtyři jeho kolegové a kolegyně, z nichž jedna je jeho vlastní manželka, někteří jsou pedagogy teplické konzervatoře či jinými vážněhudebními hráči, jiní vzhledem k svým minulým kapelám mohou být za folkové & přilehlé bardy. "Stejně krásní" - bez komentáře. "Stejná chuť ke hraní" - pohoda, nadhled a hudební vtípky byly vždy hlavní devizou Lidumilu. "Stejná láska k lidem a zvířatům" - pozor na čertovo kopýtko! Kdykoliv začně Lidumil na pódiu hovořit o lásce, následuje nějaký drsně černohumorný song. "Pronájem Mařenky Červové k natáčení jednoho dílu seriálu Přemysla Rutha Letopísně, kde spolu s Martinem Zbrožkem hraje a zpívá." - Mařenka Č., housle, zpěv, hlavní hvězda souboru, zejména v roli rustikálních postav. "Po obdržení nájemného úvahy o natočení demosnímku" – těšíme se.

MESSALINA
Loni se zde objevila poprvé, jako vedlejší projekt Pavlíny Paškové, zpěvačky jihočeského Folkšoku. Po roce se na jihočeském konkurzu ukázalo, že kapela, která dává svému repertoáru folkrockově-muzikálový nádech, žije plnokrevním životem. Sestava ostatně vykrystalizovala na dnes již legendárním Strakonickém muzikálu Bůh nebo ďábel – nikdo do nás nevidí. (Někteří z pánů se obšem znají a hrají spolu ještě déle.) Proti loňsku tedy ubyli bicí (takže ten folkrock není až zas tak tvrdý), naopak by měl do konce roku přibýt první CD nosič.
Sestava: Pavla Pašková (zpěv), Milan Šebelík (akustická kytara, housle, zpěv), Roman Gerlich (baskytara, zpěv), Martin Blažek (akustická kytara, sólová kytara, zpěv).

MODRÁ KREF
Mladé sdružení starších muzikantů, hrdě se hlásící ke grassu s tím, že zastupuje jeho pardubickou odnož, tzv. "Pagrass". Jejich heslem je "Pagrass se dá udělat ze všeho!". A je to pravda. Máte-li v sestavě zkušenostmi otřískané muzikanty z takových kapel jakou Poupata, Grátis, Zpětná vazba či freegrass, není problém přetvořit si k obrazu svému libovolný hudební materiál. Zpěváci taktéž poměrně dobře hoví angličtině. Ano, pozorný čtenář se správně dovtípil, že Modrá kref zvívá v několika světových jazycích (angličtina, čeština). O tom, že slovo kref se píše s "v" na konci prý vědí, ale prozatím se soustřeďují spíše na odstraňování nedostatků hudebních než gramatických.
Sestava: Radek Novák (doprovodná kytara, sólový zpěv), Přemysl Dolan (sólová kytara, doprovodný zpěv), Václav Lukes (banjo, zpěv), Michal Horký (mandolína, zpěv), Jindřich Kuliš (basová kytara).

NETŘESK
"Získali jsme téměr stálé angažná v jabloneckém country klubu a s povděkem sledujeme, že začínáme mít širší okruh stálých návštěvníků a příznivců," je hlavní novinka kapely, která dokáže z folku udělat muziku k tanci. Jinak se zdá, že si Netřesk nic nepřžeje méně, než překotné a samoúčelné změny a že si "spoustu zábavy a legrace v partě" užívá. Skupena taky hraje celé čtyři roky, co existuje, beze změny. Netřesk už nespoléhá jenom na bezbřehou energii svého hraní a vyjímečnou zpěvačku, která vás z pódia přímo očaruje, ale více si hraje s vokály a aranžemi vůbec a víc vystrkuje do popředí výtečného sólového kytaristu.
Sestava: Zdeněk Hulík (sólová kytara, zpěv, kapelník), Šárka Hulíková (zpěv, flétny, klávesy), Jaroslav Hulík (kytara, zpěv), Jan Strouhal (baskytara) a Dušan Kodym (bicí).

POTÍŽE
Pevně vázaná na západní Čechy a donedávna v nich také schovaná byla folková skupina Potíže. Vznikla před deseti letech na internátu v Abertamech, dnes její členové pocházejí z Aše, Sokolova a Plzně a téměr výhradně v hranicích západních Čech jí bylo možno donedávna slyšet na festivalech (Toulavej vítr Aš) i v klubech (Hifi club Plzeň). Loni na podzim vydali zdařilé album Černá káva, přihlásili se na Konkurz Zahrady – a rázem byli nominováni na Slunovrat, Folkovou růži i Zahradu.
Sestava: Lenka Syrovátková (zpěv), Karel Folauf (zpěv, bonga), Roman a Miroslav Bukovjanovi (kytara, zpěv), Milan Jelínek (baskytara).

SVÍTÁNÍ
"Brněnská" kapela Svítání existuje od roku 1997 a loni si odnesla Krtečka od diváků. Letos se jej tedy pokusí obhájit. Navíc letos zvítězili v jihomoravském kole Trampské porty. Největší silou kapely je asi vícehlasý zpěv (někteří členové mají zkušenosti i z prestižních těles), ale i její instrumentář je úctyhodný.
Sestava: Jirka Fadrný (kytara, zpěv, Brno), Štěpán Policer (klávesy, kytara, saxofon, flétny, zpěv, Česká Lípa), Martin Novák (klavír, zpěv, Dolní Bojanice), Zdeněk Lichtneger (kytara, zpěv, Jemnice), Helena Bízová (perkuse, zpěv, Čejkovice) a Tereza Pekárková (baskytara, violoncello, zpěv, Velká Lhota u Valašského Meziříčí).

TAMALEJA
Exoticky působící název pražské skupiny Tamaleja není nic jiného než první slabiky křestních jmen jejích tří členů. Dali se dohromady před rokem (dvě svobodné matky a syn jedné z nich), zatím mají za sebou ale jen jediné vystoupení: v pražském předkole Konkurzu Zahrady. Repertoár pochází z dílny Tamary (dříve Majerovy brzdové tabulky a duo Cvrnk, nyní také Kostra Nostra) a slyšet v něm můžete jazz, Afriku i lidovou hudbu, to vše je bohatě kořeněno improvizacemi. Skupina natáčí CD s názvem Velkej černej kocour, vyjít by snad mělo do Vánoc.
Sestava: Tamara Nathová (zpěv, džembe, kytara, piáno, příčná flétna, cokoli...), Marie Lenka Čivrná (zpěv, džembe, plechovky, tamburíny, tanec...) a James Mašín (příčná flétna).

Autoři:

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

  • Nejčtenější

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

29. dubna 2024

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak...

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Jsem z toho úplně hotová.“ Swift drží prvních 14 příček americké hitparády

30. dubna 2024  19:59

Americká popová hvězda Taylor Swift po vydání nového alba The Tortured Poets Department ovládla...

RECENZE: Starej, na..anej dědek. Dokument o Petru Jandovi je polotovar

2. května 2024

Premium K 80. narozeninám a zároveň 60 letům kariéry kapely Olympic se Petr Janda dočkal roztříštěného a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Už jsme to viděli. Pocit, který vzbuzuje Vedlejší produkt

28. dubna 2024  21:10

Premium Ukázkový příklad, proč divák při sledování premiérových českých krimiseriálů nabývá dojmu, že už to...

Ceny hudebních kritiků Apollo 2023 ovládli Anna Vaverková a projekt Nivva

2. května 2024  22:54

Anna Vaverková za svou debutovou nahrávku Pozdravy z polepšovny získala cenu hudebních kritiků...

Vtip je sofistikovaný proces, improvizaci moc nevěřím, říká stand-up komik Tigran

2. května 2024

Premium Vyzkoušel snad všechno, než zjistil, že se uživí humorem. Tvrdí o sobě, že je introvert, a ve svých...

Ta otrokyně má špatný rytmus! Popel odhalil Platónovy předsmrtné myšlenky

2. května 2024  15:55

Nově dešifrované pasáže starověkých svitků z Herculanea, které pohřbil popel po výbuchu italské...

TRENDY V KLIPECH: Jelen se spojil s Rybičkami, Balonová s Ďuricou

2. května 2024  14:39

Do hitparády Óčko Chart vstupuje několik spoluprací. Skupina Jelen přizvala kolegy ze skupiny...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...