Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krteček 2001: kdo soutěží ve čtvrtek

  17:06
Náměšť na Hané - Celkem 29 kapel a 12 písničkářských formací se bude letos ucházet o cenu Krteček na festivalu Zahrada v Náměšti na Hané. Seriál iDNES postupně seznámí se všemi soutěžícími. První sedmička skupin - Fontanela, Fregata, Chesed, Kvinta, Magison, Onen Svět, Pětník - se představí ve čtvrtek 5. července na prvním koncertě pro Krtečky.

FONTANELA
Skupina vznikla v roce 1995, původně za účelem studiového nahrávání starších písní folkové skupiny M+L. Toto úsilí bylo završeno vydaním alba s názvem Na malém městě u vydavatelství Pupava v edici Ohlédnutí. V následujících letech došlo k různým zněmám, a to jak k žánrovým, kdy se zašala skupina Fontanela orientovat na folk-rock, blues, tak pochopitelně i k personálním. Postupně přibyla elektrická kytara, bicí, saxofon a s tím zároveň někteří hudebníci původní sestavu Fontanely opustili. K posledním a nejvýznamnějším změnám došlo na podzim roku 1998, kdy s odchodem zpěvačky Miluše Hrdličkové se Fontanela stala výslovně chlapskou záležitostí se silnou inklinací ke kořenům blues. Snahou Fontalely je mít v repertoáru, pokud možno, co nejvíce původních písní, k čemuž nejvíce autorsky přispívají Petr Čermák, Petr Busta a kapelní dlouholetý kamarád Vladimír Peták. Aranže všech písní jsou ve Fontanele prováděny naprosto kolektivně s cílem vytvořit osobitý a nezaměnítelný výraz skupiny.
Sestava: Jaroslav Bartizal (zpěv, akustická kytara, harmonika), Vlastimil Nedorost (baskytara, akordeon), Petr Busta (elektrická kytara, zpěv), Pavel Žák (bicí), Petr Čermák (akustická kytara, zpěv) a Marian Hostek (saxofon, zpěv).

FREGATA
Jedné z nejdéle existujících kapel v soutěži o Krtečka bysta podle mládí současných členů nehádali, že existuje už osmý rok. Plzeňská skupina Fregata hraje klasický folk založený na kvalitním vícehlasém zpěvu a může sepochlubit účastí na dlouhé řadě velkých festivalů, jako jsou Mohlenický dostavník, Muzika, Svojšický slunovrat Trampská porta, Porta, Struny na ulici nebo Setkání. Soutěžní festival Plánská struna třikrát vyhráli. Zatím jediný demosnímek s názvem Smutný rádio nahráli hned v prvním půlroce svého života, za to ale několikrát nahrávali pro Rozhlas a vidět byli i v televizi (Folková setkání). Na Zahradu přijíždějí podruhé, o Krtečka již hráli v roce 1999.
Sestava: Soňa Kočandrlová (zpěv), Jan Kříž (kytara, zpěv), Petr Šístek (kytara, zpěv), Romana Tomášková (baskytara, zpěv) a Jiří Plha Rybář (mandolína).

CHESED
Pražská skupina Chesed se programově pokouší o zprostředkování židovské kultury českému diváku a posluchači. V repertoáru mají písně duchovní, obřadní i světské v hebrejštině i v jidiš. Letos jim vyšla první deska u Indies. Skupina je postavena na výborných ženských vokálech a nápaditých aranžích, které si vystačí s minimem nástrojů.
Sestava: Zuzana Wirthová (zpěv), Monika Břenková (zpěv), Jan-Matěj Rak (kytara, harmonika, zpěv). Kamilu Dolečkovou (housle, viola, zpěv) zřejmě nahradí Karolína Vančurová (housle, zpěv).

KVINTA
Jedna z nejzkušenějších skupin hrajících o Krtečka (vznikla v roce 1992) byla léta díky své vysoké sehranosti ozdobou teplických předkol Konkursu Zahrady a vždy jí kousek scházel k postupu. Letos tedy poprvé na Zahradě, nicméně výčet absolvovaných festivalů je úctyhodný - Muzika, Trampská porta, Porta, Sokolovský dostavník, Memoriál Gody, Bezmezná Mezná a řada dalších. V Docela velkém divatdle ve svém rodném Litvínově začali pořádat v roce 1999 pravidelný pořad Folková kavárna, který vydržel až dodnes a na kterém si Kvinta zahrála s řadou hostů. V roce 1998 se přihlásili do projektu na podporu regionální kultury REK, zvítězili a díky tomu natočili CD s názvem Všednosti.
Sestava: Tomáš Papouch Kunz (kytara, zpěv, kapelních, autor většiny písní), Iva Pralinka Boušová (rytmika, zpěv), Petra Zmijovka Petrásková (rytmika, zpěv), Oldřich Lidna Šimků (kytara, zpěv) a Jan Ampér Petrásek (baskytara, zpěv).

MAGISON
Teprve tři roky oslaví Magison letos v září. Už stihl vyhrát tři Porty Trampské a dvě plzeňské, zahrál si skoro všude (v červnu absolvoval sté vystoupení) včetně loňské Zahrady, dosáhnout na čtvrté místo Ankety F&C (Objev roku) a hlavně se stát nepominutelnou veličinou na poli moderní trampské písně, kterou pomáhá vzkřísit. Potvrzení tohoto faktu je i nasazení Magisonu jako strůjců páteční Trampské scény na zámku. Kapela pořádá pravidelné koncerty v pražském klubu Trojická, které od září přesunuje do DDM Karlín. V září čeká kapelu ještě jedna událost – natáčení debutového alba Bloudění.
Sestava: Vladimír Šaolin Konopas (kytara, zpěv), Zbyněk Zubřík Rosendorf (foukací harmonika), Luděk Žofák (kontrabas, zpěv), Mirka Menšíková (zpěv) a Jan Frühwirt (sólová kytara, zpěv).

ONEN SVĚT
Brněnská kapela sestavená ze studentů (letošních maturantů) Gymnázia Matyáše Lercha v Brně a vedená jejich profesorem Pavlem Žemlou (klavír). Ten má zkušenosti z brněnské alternativní scény (hrával např. v projektech Petra Váši, Jirky Vondráčka či v Heřmanově skoku) a do velké míry kapele vtiskl něco, co na brněnskou avandgardu navazuje. Kapela v roce 1999 soutěžila na celostátních kolech Porty a Trampské porty a některé její písně vyšly na zajímavém "školním" CD. Upoutá zajímavým nástrojovým obsazením a výraznou zpěvačkou.
Sestava: Šárka Kytnerová (zpěv, flétna). Šimon Chudoba (kytara, zpěv), Zdeněk Žert (violoncello), Lucie Šilerová (příčná flétna), Veronika Mišáková (klarinet, zobcové flétny sopránová a sopraninová, zpěv), Tereza Bulionová (housle, zpěv).

PĚTNÍK
Ještě ani dva roky nejsou pražskému vokálnímu seskupení, nicméně v jeho rodokmenu lze nalézt skupiny Pramínek a MEDart, které to dotáhly až k vlastním albům. Tím, co všechny vyjmenované spojuje, je osoba kapelníka Honzy Hučína, která se zhlédl před zmíněnými dvěmy lety v čistě vokálních skupeních typu Dobrý večer kvintet a založil kapelu, jejímž jediným instrumentem je jeho ladička. Sestava se už po měsíci hledání ustálila. Skupina za svůj nedlouhý život více než padesátkrát vystupovala, převážně v pražských klubech, ale i v Brně či Plzni a ve finále Porty (2000) či Trampské porty (2001). Zpívají hlavně úpravy tradicionálů, evergreenů, lidovek, klasiky nebo swingovek.
Sestava: Jan Hučín, Lenka Horáková, Manča Sršňová, Honza Lukavec a Dan Pikálek.

Autoři:

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

VIDEO: (Ne)dokonalý život. Berenika Kohoutová v klipu odkrývá své tajemství

25. dubna 2024  8:01

Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje první singl Hot Or Not z chystaného alba, které...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Letní slavnosti staré hudby budou snít. Uvedou i portugalské fado

24. dubna 2024  17:10

Festival Letní slavnosti staré hudby, jenž tradičně obohacuje nabídku klasické hudby v prázdninové...

Kapela je fajn, ale teď mi vyhovuje jít s vlastní kůží na trh, říká Petr Kolář

24. dubna 2024

Premium Na základě posluchačského zájmu o sérii koncertů Tajný místa vydal zpěvák Petr Kolář stejnojmenné...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...