Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krteček 2001: kdo soutěží v pátek

  9:18
Náměšť na Hané - Celkem 29 kapel a 12 písničkářů se bude letos ucházet o cenu Krteček na festivalu Zahrada v Náměšti na Hané. Seriál iDNES postupně seznamuje se všemi soutěžícími. Kapely Bezefšeho, Blue Gate, Bůhví, Disneyband, Douda Band, Exfónia a Ginevra se představí v pátek 6. července na druhém koncertě pro Krtečky.

BEZEFŠEHO
Jako folk se zaměřením na spirituály charakterizuje svůj styl necelé tři roky existující pražsko-středočeská kapela. Ještě přesnější by možná bylo folk s důrazem na sborové vokály, byť různé spirituály a tradicionály ve vynikajících úpravách Michala Miklánka převažují. Vedle dominujícího folkového soundu si někdy i lehoučce zajazzují, což podpírá zejména klarinet Vlasty Marušáka,jediný méně obvyklý nástroj mezi kytarami, flétnami, perkusemi a kontrabasem. Hrají i původní písně, které dodává Zbyněk Lála. Pevně doufají, že brzy natočí řádné album, zatím své strhující zpívání zachytili pouze ve formě čtyř demo snímků. Na Zahradě jsou potřetí, hráli i na řadě dalších festivalů. Na konci loňského roku se odehrála zatím jediná personální změna, namísto zpěvačky příšel zpěvák – basista Honza Sedláček, který změnil poměr muži:ženy na 5:2. Domácí scénou kapely je pražský klub Klamovka, kde Bezefšeho jednou za čtvrt roku pořádá "více než koncert" s hosty.
Sestava: Michal Miklánek, Vlasta Marušák, Zbyněk Lála, Zdeněk Mňuk, Honza Sedláček, Lída Nesnídalová a Radka Geigerová.

BLUE GATE
Od roku 1997 existuje plzeňská kapela, jejíž bluesgrassové zaměření název nezapře. Nicméně o sobě tvrdí, že se nedrží tradičního pojetí, dopřávají sí volnost projevu a čerpají i z jiných hudebních stylů. Z hlediska jedné ze zásadních otázek rozdělujících český bluegrass, a to "český nebo anglický?" stojí Blue Gate navzdory svému názvu na straně češtiny. Přestože většinu jejich repertoáru tvoří převzaté skladby, anglicky zpívají pouze vyjímečně. O svých textech tvrdí, že jsou "ze života, jasné a přímočaré, neusilující o hluboké zamyšlení". Blue Gate vystupuje nejčastěji v klubech, rovněž na festivalech (nejen bluegrassových) a čas od času i na countrybálech. Za nějvětší dosavadní úspěch považují 2. místo v krajském kole Porty '99 a předskakování Copu v loňském roce.
Sestava: Ilona Šemorová (baskytara, zpěv), Petr Šemora (kytara, zpěv), Michal Vejlupek (housle, zpěv), Jiří Plha Rybář (mandolína) a Ondřej Měšíčňan Peths (banjo).

BŮHVÍ
Je to zhruba rok a půl, co spolu začali hrát studenti University Karlovy a ČVUT. Co se týče nahrávání, není asi v českém folku pilnější skupiny, než je toto zdravé ambiciózní seskupení. Po dvou demosnímcích (Vynášení zimy a Chagallie) přišlo na řadu první řádné album (Slovo o pluku Igorově), které bylo pokřtěno 1. června na Baráčnické rychtě a které kapela hodlá prodávat za pěkných 99 Kč (i přes internet). Co se stylu týče, je značně hledačský – myslím, že byste neuhodli, že obě dema nahrála tatáž parta. A stejně je to i s čerstvým albem : "Snažíme se, aby každá píseň zněla úplně jinak," prozrazuje kapela své krédo. Kromě hledačství je v tvorbě Bůhví slyšet i dost zkušený nadhled a myslím, že i díky jejich mládí (průměr 22 let) se máme ještě na co těšit.
Sestava: Pavel Trojan (baskytara, zpěv, hudba, texty), Martin Hrubý (kytara, mandolína, zpěv, hudba, texty), Miloš Korbel (bicí) a Jirka Bukovský (klávesy, kytara, harmonika, flétna, zpěv).

DISNEYBAND
Historie seskupení není příliš dlouhá, první oficiální koncert je datován na 13. května 2000 a to na festivalu Lišák, kde se vešla mezi tři postupující. Díky tomuto úspěchu se kapela objevila na dalších festivalech (Zahradní slavnosti, Mlejnská zahrada) a v létě hrála již i na festivalech velkých (Folková růže, Prázdniny vTelči). Od podzimu kapela hraje víceméně pravidelně "doma" v Experimentálním studiu v Liberci, ale také na různých místech v Praze. Tvorba kapely se opírá o písně převzaté (P. Havlík, Divadlo Sklep, A. Morissete). Aranže vznkají společně, interpretace je pak založena na "feelingu", vnitřním náboji a dynamice. Důraz kladou především na text písní.
Sestava: Věrka Soukupová (zpěv, rytmika), Martin Kadlec (zpěv, kytara), Michal Kadlec (elektrická kytara, stálý host)

DOUDA BAND
Nové jméno na ostravské scéně, kapela, která ve druhém roce své existence obsadila druhé místo v Moravském vrabci a postoupila i na Porti do Plzně. Uvedla se do povědomí kromě jiného prostřednictvím klubu Bačkora v Porubě, jehož hnacím motorem je právě Douda. Kapela hraje mírně najazzlý akustický folk, postavený na výrazné zpěvačce Zuzaně Teichmannové (letos cena pro nejlepší vokální výkon na Vrabci), která spolu s kapelníkem Lubošem Hrochem přišla do kapely z Cantusu po asi deseti letech hraní.
Sestava: Zuzana Teichmannová (zpěv), Luboš Hroch (kytara, vokál), Jan Dragon (sólová kytara, zpěv) a Roman Douda Kašperlík (kontrabas, zpěv).

EXFÓNIA
Vznik kapely sa datuje rokem 1986, kdy se sešli studenti medicíny Juraj Maxián a František Horváth s Paolom Pethö a Petrem Kutejem z Brna. Název skupiny byl tehdy ještě Eufónia - libozvučnost. Po ukončení studií a delší pauze se kapela dala okolo roku 1995 opět dohromady. Přišli ovšem noví členové - kytarista Stano Počaji a bubeník Juraj Gergely, který hrál s skupinou až do 4. dubna 2001. Na jeho místo nastupuje Miroslav Hank z Piešťan, který sa na bubenickém postě občas střídá s Tomášem Bobrovniczkým z Komárna. Osou repertoáru jsou texty Jozefa Urbana, Daniela Heviera, Christiana Morgensterna, doplněné o některé básně L. Ferlinghettiho, L. Hughesa, M. Brucka a dalších. Skupina hrála na mnoha koncertech a festivalech doma i v zahraničí. V roce 1998 vydala Exfónia album nazvané Jablko.
Sestava: Juraj Maxián (zpěv, kytara), František Horváth (baskytara), Paolo Pethö (perkuse), Stanislav Počaji (el. kytara)

GINEVRA
Keltské nasazení s historickými nástroji míchá tahle parta, když hraje a zpívá své truchlivé balady, často složené na skutečné náměty vydolované z kronik, sborníků nebo vyprávění kastelánů. Ostatně zdroje své hudby prozrazuje kapela už názvem: Ginerva je královna skotská, z bájí pocházející a v oparů věků se ztrácející. Zdá se, že s takovouto muzikou může čtyři roky existující kapela z Příbrami nejlépe uspět na různých hradech a zámcích, kde jí skutečně lze často vidět (Zákupy, Zbořený Kostelec, Dobříš, Karlštejn, Točník, Červený Hrádek…). Nevyhýbají se ale ani festivalům, na loňské Zahradě skončili v soutěži o Krtečka na 4. místě a vyhráli 10 nahrávacích dnů ve studiu AV Honzy Friedla. Tam vznikl základ jejich alba Bída, které vyšlo letos na jaře.
Sestava: Vašek Plecitý (kytara, mandolína, buzuki, zpěv, kapelník), Jana Hnadlová (klávesy, zpěv), Romana Plecitá (flétny, kornamúza, zpěv), Eva Čechová (perkuse, zpěv), Milan Černohorský (kontrabas, akordeon, zpěv), Radek Daněk (kytara).

Kapela Bezefšeho hraje na náměstí v Olomouci v rámci festivalu Zahrada 2000

Autoři:

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Knihou roku je Hella. Cenu čtenářů má Moravec, v humoru uspěla Macháčková

18. dubna 2024,  aktualizováno  21:39

Knižní svátek Magnesia Litera v pondělí večer vyvrcholil předáváním cen. Knihou roku se stal román...

Čtení jsem nenáviděla. Autorka dětské fantasy o boji s dyslexií i námětech knih

18. dubna 2024

Premium Říká, že dobré náměty se válejí na ulici. Že se jenom stačí rozhlížet kolem sebe a nechat příběhy,...

Smrtelné hříchy pěvkyně Kožené. Česká filharmonie odtajnila sezonu

18. dubna 2024  17:30

Semjon Byčkov zahájí na podzim sedmou sezonu na pozici šéfdirigenta České filharmonie. Na postu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...