Kožená bude debutovat v Národním

Poprvé v inscenaci pražského Národního divadla by se příští sezonu měla objevit mezzosopranistka Magdalena Kožená. Ztvární velkou úlohu tajemné dívky Mélisandy v opeře Pelléas et Mélisande francouzského impresionisty Clauda Debussyho.

Premiéra je naplánována na 14. května 2006. Podle programové brožury, kterou vydala první scéna, se na tomto mimořádném projektu výjimečně nebude podílet orchestr Národního divadla.

Zastoupí jej Pražská komorní filharmonie s dirigentem Michelem Swierczewským. Jevištně inscenaci připraví francouzský tým v čele s režisérem Frédéricem Bélierem-Garciou. Inscenace bude kromě Prahy uvedena také v Marseille v Théâtre National de la Criée.

Kožená, která roli Mélisandy s obrovským úspěchem ztvárnila před několika lety v Lipské opeře, očekává v těchto dnech narození svého prvního potomka. Do koncertního života by se měla vrátit v létě.

Jedno z jejích prvních vystoupení se v Česku má uskutečnit 29. června v Kroměříži na festivalu Concentus Moraviae, kde se spolu s ní představí i německý soubor Musica Antiqua Köln.

Na podzim bude pěvkyně natáčet nové album se slavným italským dirigentem Claudiem Abbadem a znovu se vrátí do newyorské Metropolitní opery, kde vystoupí jako Dorabella v produkci Mozartovy opery Cosi fan tutte.

Mezinárodně úspěšná mezzosopranistka Magdalena Kožená.