Jiřina Třebická

Jiřina Třebická - Herečka Jiřina Třebická ve svém posledním filmu Horem Pádem | foto: Total Help Art

Zemřela Hřebejkova oblíbená herečka

  • 4
Po dlouhé nemoci zemřela v jedné z pražských nemocnic herečka Jiřina Třebická. Bylo jí 74 let. Naposledy se objevila ve filmu Horem Pádem režiséra Jana Hřebejka, který chtěl herečku obsadit i do svého připravovaného snímku Kráska v nesnázích.

"Byla to taková Giulietta Masinová, která nepotkala svého Felliniho," řekl Jan Hřebejk. Herečku obdivoval celé své dospívání a chodil na ni do Činoherního klubu. "Širší veřejnost ji nedocenila ani jako herečku, ani jako člověka."

Jiřina Třebická se narodila 1. listopadu 1930 a původně se věnovala tanečnímu umění. S herectvím začala v ostravském Divadle Petra Bezruče, jehož členkou byla v letech 1953 až 1965.

Odtud přešla do pražského Činoherního klubu, kde vytvořila desítky rolí. Právě tato scéna pomohla před pěti lety řešit její nelehkou životní situaci, v níž se ocitla vinou těžkých zdravotních problémů, a uspořádala v její prospěch benefiční večer.

Třebická byla jednou z nejvýraznějších postav české divadelní kultury 60. let. V režii Evalda Schorma ztvárnila Soňu v Dostojevského Zločinu a trestu, byla výstřední praštěnou Meg z Narozenin Harolda Pintera v režii spoluzakladatele této scény Jaroslava Vostrého i klaunem ve hře Leonida Andrejeva Ten, který dostává políčky v režii Miroslava Macháčka.

Dalšími jejími mistrovskými postavami v legendárních inscenacích byla například narkomanka Mary v O'Neillově Cestě dlouhého dne do noci či hostinská Marie v Hrabalově Něžném barbarovi. V nich ji režírovali další zakladatel Činoherního klubu Ladislav Smoček, respektive Ivo Krobot.

Na této scéně se Jiřina Třebická naposledy objevila v květnu 1993 v derniéře hry Sama Sheparda Pravý západ.

Třebická hrála i v dílech nové vlny české kinematografie - v Schormově Návratu ztraceného syna, Mášově Ohlédnutí, Menzelových Skřiváncích na niti a Valčanovově Šanci. Skutečných tvůrčích příležitostí však ve filmu a televizi v době postupující normalizace ubývalo. Výjimkou byly role ve filmu Pavučina Zdeňka Zaorala a Dům pro dva Miloše Zábranského.

V 90. letech ještě natočila s Jurajem Jakubiskem snímky Lepšie je byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý a Nejasná zpráva o konci světa. Režisér Karel Kachyňa ji obsadil do filmu Fany a Jan Hřebejk do epizodní role snímku Horem pádem. Hrála matku zastavárníka - ošuntělého pětačtyřicetiletého obézního máničky - a prý ji dost pohoršilo, jakého to má filmového syna šupáka.

,