Zemřel francouzský režisér Claude Autant-Lara

- Ve věku 98 let zemřel dnes v nemocnici v jihofrancouzském Antibes francouzský filmový režisér Claude Autant-Lara.
Proslul především ve 40. až 60. letech filmovými přepisy známých literárních děl a v 80. letech kontroverzními politickými názory, kvůli nimž byl prohlášen za "persona non grata" ve francouzské Akademii krásných umění.

V letech 1923-1976 natočil Autant-Lara 38 filmů, z nichž jsou českým divákům známy například Červený a černý, Ďábel v těle, Hráč - všechny s Gérardem Philipem - nebo Zelená kobyla. Některé z nich vyvolaly skandál - Ďábel v těle z roku 1946 o lásce studenta a vdané ženy, jejíž muž je ve válce, podle kritiků oslavoval nevěru a směřoval proti rodině, jindy byl režisér obviňován z pornografie nebo z útoků na náboženství. Filmaři francouzské "nové vlny" mu naopak vytýkali, že dělá filmy bez ambicí, zastaralým způsobem, jen s cílem bavit.

Přestože po válce sympatizoval s levicí, skončil Autant-Lara politicky na krajní pravici. V roce 1989 byl zvolen do Evropského parlamentu za krajně pravicovou Národní frontu, na své křeslo však zakrátko rezignoval. Už v roce 1988 ho Akademie krásných umění, jejímž byl členem, požádala, aby nechodil na její zasedání kvůli ostře antisemitským výrokům, které pronesl v jednom rozhovoru pro tisk.