Sylvester Stallone a Brian Dennehy coby šerif ve filmu Rambo: První krev (1982)

Sylvester Stallone a Brian Dennehy coby šerif ve filmu Rambo: První krev (1982) | foto: Profimedia.cz

Zemřel Brian Dennehy. Obyčejný chlápek, co si zahrál v Rambovi či Zámotku

  • 17
Ve věku 81 let zemřel americký herec Brian Dennehy. Proslavila ho zejména role šerifa v prvním dílu Ramba či úloha ve sci-fi Zámotek. Vedle mnoha filmových rolí zaujal i na divadle, kde si odnesl hned dvě ceny Tony.

„Robustní postavy, společenského charakteru. Často jej oslovovali s rolemi obyčejných chlápků či rolemi autorit jako jsou otcové, šerifové, barmani,“ shrnuly Dennehyho herecký charakter The New York Times.

V televizních a filmových rolích se začal objevovat už od druhé poloviny 70. let. Výrazně na sebe však upozornil až rolí šerifa Teaslea v klasice Rambo: První krev (1982).

Úspěch akčního filmu, který dnes patří mezi legendy žánru, mu v druhé polovině 80. let vynesl větší role. Zahrál si v thrilleru Park Gorkého, westernu Silverado či sci-fi Zámotek.

Vedle filmové kariéry se Brian Dennehy prosadil i v divadle. Role v Millerově ikonické Smrti obchodního cestujícího mu dokonce vynesla cenu Tony za rok 1999. Stejné ocenění si odnesl ještě za roli v kuse Cesta dlouhým dnem do noci o čtyři roky později.

Hlavní role ve zmíněné Smrti obchodního cestujícího mu vysloužila ještě jednu prestižní cenu. V roce 2001 si odnesl Zlatý glóbus za televizní verzi slavné hry.

Jak uvedl Dennehyho agent, herec zemřel ve středu večer na komplikace se srdcem ve svém domově v Connecticutu.