Záběr z filmu Vdovy

Záběr z filmu Vdovy | foto: CinemArt

RECENZE: Pistole je nejlepší kámoška, vštěpují svým dětem krvavé Vdovy

  • 10
Kinobox
67,7%
Po Hladu a Studu přinášejí Vdovy třetí autorské dílo Stevea McQueena. Ovšem tentokrát si účinek za režiséra odpracovaly herečky.

Zejména Michelle Rodriguezová, Viola Davisová a Elizabeth Debicki. Sice tu hrají i Colin Farrell či Liam Neeson, kterému patří dvojitý dějový zvrat, ale plátnu vládne komando žen, které při přestřelce lupičů s policií ztratí živitele rodin a musí surovému gangu splatit jejich dluhy.

Z krimi se vyklube překombinovaná kovbojka včetně politiky propojené s podsvětím. Nikdo tu není čistý, dokonce ani černošský kandidát voleb na radnici, ke slovu přijde vydírání, mučení a jiné žánrové berličky včetně dlouze odkládaného akčního finále. 

Vdovy

60 %

USA / Velká Británie, 2018, 129 min

Režie: Steve McQueen

Scénář: Gillian Flynn, Steve McQueen

Hrají: Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki, Cynthia Erivo, Colin Farrell, Daniel Kaluuya, Robert Duval a další

Streamovací služby: HBO Max (CZ zvuk, titulky)

Kinobox: 68 %

IMDb: 6.8

Herecky jsou Vdovy silné včetně menších rolí, ale neosobní, odtažité, okatě nesentimentální, ostré, věcné, krvavé – až do té míry, že se míjejí emočním účinkem. 

Ostatně těžko lze vidět dobrodějky, ba málem světice v dámách, které svým dětem vštěpují, že „pistole je nejlepší kámoška“.