Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stávka jen tak neskončí, Hollywood čekají velké změny, říká šéf Prague Studios

Rozstřel   11:00
Hollywood kvůli stávkám herců i scenáristů stojí a svůj vliv to má i na americké produkce v Česku. Ředitel filmových ateliérů Prague Studios Tomáš Krejčí, který žije střídavě v Praze a Los Angeles, v Rozstřelu mluví o velkých změnách ve filmovém průmyslu. A konec krize vidí nejdříve na začátek příštího roku.

„O stávce se dnes mluví jako o aktuální novince, ale ono to tak není. Jsou to nahromaděné problémy, které se měly začít řešit už před šesti lety. Nové smlouvy mezi odbory se vyjednávají každé tři roky. Jenže kardinální problémy se neřešily a jednalo se v podstatě jen o praktických věcech. I s ohledem na covid,“ říká Krejčí, který z Česka do USA emigroval v roce 1987.

Situaci trefně charakterizovala herečka Susan Sarandon, která podpořila Odborový svaz amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA). „Působíme pod starým kontraktem v době, kdy přišel nový obchodní model, a pro většinu lidí už nefunguje,“ uvedla. Na mysli měla především vyplácení tantiémů (odměny za jednotlivá odvysílání nebo sledování pořadu), které se s příchodem streamovacích služeb značně proměnilo.

Služby totiž odmítají zveřejňovat čísla sledovanosti. Obavy jsou spojené také s fungováním umělé inteligence a využívání 3D skenů herců bez jejich svolení i honoráře.

„Dodnes v USA neexistuje zákon, který by těmto společnostem ukládal zveřejňovat svá čísla a analytiku, tak je prostě nezveřejňují. Proč by to taky dělaly jen tak sami od sebe? Zbavovaly by se dat ke svým marketingovým strategiím,“ přibližuje Krejčí a dodává: „Televizní byznys se naprosto změnil. Systém, kdy někdo něco natočil, vyrobil, vyprodukoval, zainvestoval a potom dál prodával domů i do celého světa je pryč. Zkolaboval a už neexistuje. A právě z něj vycházely i ony tantiémy.“

Krejčí se domnívá, že tantiémy nakonec budou vyšší a bude jich více. „Určitě to ale potrvá, protože streamovací služby včetně Netflixu jasně mluví o tom, že v součtu vlastně nevydělávají a jsou stále v červených číslech. Ačkoliv mají velkou popularitu,“ říká.

Herec a producent Steven Wishnoff během stávky herců a scénáristů v Hollywoodu křičí na auto, aby zatroubilo. (14. července 2023)

O své zkušenosti s Netflixem veřejně promluvila například herečka Kimiko Glenn, kterou proslavil seriál Orange is the New Black, v češtině Holky za mřížemi. Kromě relativně nízkého honoráře na život v Los Angeles a placení agentů a manažerů v hodnotě 38 tisíc korun pak dostala za odvysílání 44 epizod tantiémy v hodnotě 600 korun. Seriál přitom vydělal miliardy.

„Ta čísla jsou samozřejmě velice malá s ohledem na to, že celé Los Angeles i fungování v tomto prostředí, je drahé,“ komentuje Krejčí. Postupem času podle něj přijde na řadu i řešení vztahů velkých studiích a jednotlivých producentů. „Teď už však nechtěli přilévat olej do ohně,“ říká.

Problém jsou i zastavené pobídky

V letňanských Prague Studios za 25 let jejich fungování vznikly filmy a seriály jako Wanted, Carnival Row, Van Helsing nebo Red Tails. V současnosti museli přerušit natáčení další série seriálu Foundation pro Apple TV. „Foundation je největší produkcí, která se kdy v České republice realizovala. Je to projekt za miliardu a půl korun, jenž potřebuje české filmové pobídky. Ty teď bohužel nefungují, takže projektů, kteréby se tady mohly realizovat a nerealizují, je celá řada. A už ne jen kvůli stávkám,“ podotýká Krejčí.

Česká republika letos uvolnila na filmové pobídky 1,4 miliardy korun. Systém je však v tuto chvíli uzavřen. Ministr kultury Martin Baxa před časem upozornil, že mezi pobídkovými projekty jsou i ty, u kterých je už jasné, že se kvůli stávce neuskuteční. Nyní tudíž jen zabírají část peněz z pobídek, které by mohly čerpat jiné projekty. Ministerstvo slibuje co nejrychlejší nápravu. „Prozatím se to ale nepohnulo. Vyjednávají se nová pravidla, která by umožnila ten program znovu otevřít,“ dodává Krejčí.

Diváci by podle šéfa Prague Studios mohli dopady hollywoodské stávky pocítit příští rok, možná i po příštím roce. Namátkou teď stojí pokračování seriálů The Last of Us, Stranger Things, Andor nebo Rok draka. Týká se to také dalšího dílu ságy o Spider-Manovi, třetího dílu rodinného filmu Paddington nebo diskutovaného druhého Gladiátora.

V rozhovoru pro pořad Rozstřel na iDNES.cz Tomáš Krejčí dále promluvil o rozdílech práce i života v USA a Česku, evropské konkurenceschopnosti v rámci filmových pobídek i budoucnosti oboru.

  • Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

29. dubna 2024

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak...

Populární zpěvačka Billie Eilish vystoupí příští červen v O2 areně

29. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  15:59

Jedna z největších hvězd současného světového popu vystoupí 1. června příštího roku v pražské O2...

RECENZE: S Pet Shop Boys nejste nikdy sami. Jejich hudba bolí, ale i konejší

29. dubna 2024

Premium Každé další album britského dua Pet Shop Boys je radostná událost pro všechny, kdo si oblíbili...

Život na turné. Na podzim přijedou do pražského O2 universa Take That

29. dubna 2024  11:03

Britská popová kapela Take That v aktuálním složení Gary Barlow, Mark Owen a Howard Donald se v...

Režisér, který odkryl nezvyklou míru pravdivosti. Karel Kachyňa by se dožil stovky

29. dubna 2024  10:12

Režisér snímků Ucho, Sestřičky, Zlatí úhoři nebo Smrt krásných srnců Karel Kachyňa by ve středu...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...