Z plakátu filmu Orel přistává | foto: ČT

TELEVIZIONÁŘ: Unesli Winstona Churchilla. Tedy alespoň to zkusili

  • 3
Z poloviny historická pravda, z poloviny moje fantazie, tvrdil autor knižní předlohy k filmu Orel přistává, jehož televizní premiéru v sobotu uvede ČT2. Váže se k němu spousta zajímavostí.

Jednak jde o vůbec poslední projekt, který natočil tvůrce westernu Sedm statečných John Sturges, jednak se vyznačuje překvapivým diváckým přijetím, protože sympatie si v něm navzdory všem pravidlům získávají zlosynové – však také ústředního padoucha, německého velitele zvláštního komanda, hraje Michael Caine. 

A v neposlední řadě se snímek vymyká běžnému modelu monumentální válečné podívané. Vypráví, jak tehdejší šéf vojenské zpravodajské služby admirál Canaris dostal od Adolfa Hitlera úkol, aby vypracoval zatím jen teoretickou studii, zda a jak by se dal provést únos britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. 

Ovšem pak se nápadu chopí Heinrich Himmler a od úvahy postoupí rovnou k praktické akci. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských uniforem přistává na území Velké Británie, aby splnil krkolomný rozkaz. 

Podle odtajněných dokumentů takový plán vskutku existoval, ve filmu se jej pokusí uskutečnit Donald Sutherland, Robert Duvall nebo Treat Williams.