Režisér Eli Roth jako herec ve filmu Aftershock | foto: Sobras.com Producciones

TELEVIZIONÁŘ: Kapitoly z historie hororu. Démoni, upíři, duchové

  • 0
Přes slovenské státní hranice by Eli Roth sotva prošel i patnáct let poté, co ho Bratislava proklela za to, že tam umístil smyšlenou krvavou mučírnu turistů ve svém snímku Hostel, natáčeném přitom v Česku.

Jenže režisér prostě horory miluje od svých osmi let, kdy poprvé viděl Vetřelce, a teď má dokonce příležitost jim vyznat lásku z obrazovky. V neděli stylově před půlnocí zařazuje ČT art dokumentární cyklus o historii hororu

A právě Roth, mimo jiné přítel a chráněnec Quentina Tarantina, který ho obsadil do Hanebných panchartů, jím nadšeně provází. Fanoušky žánru čekají tři vybrané kapitoly, ve kterých se předvedou démoni, upíři a duchové. 

Zahájení obstarají slavné postavy vampýrů počínaje Draculou a konče Stmíváním, ačkoli v něm už se více milostně toká nežli straší. Dokonce se tady objeví spojitost mezi upírskými příběhy a nástupem nemoci AIDS. 

Asi nepřekvapí, že k nejnověji plánovaným americkým projektům, v nichž má Roth slíbenou upírskou roli, patří hororový western s pracovním názvem Jízda smrti v upířím domě. 

Nicméně neopouští ani dokumentární půdu, společnost AMC oznámila, že druhou řadu Rothova historického průvodce filmovým strašením nasadí letos v říjnu. Jak jinak než o Halloweenu.