Ze seriálu Spongebob v kalhotách

Ze seriálu Spongebob v kalhotách | foto: Telly

Kdo žije v ananasu na dně moří. SpongeBob slaví 25. narozeniny

  • 8
Předně před pětadvaceti lety, tedy 1. května 1999, vtrhl na televizní obrazovky nezdolně optimistický a za všech okolností dobře naladěný SpongeBob v kalhotách. Stejnojmenný seriál měl premiéru na televizním kanálu Nickelodeon a k dnešnímu dni získal několik ocenění včetně čtyř Emmy.

SpongeBob se dočkal také filmového a muzikálového zpracování. V ČR se začal vysílat v roce 2009. Dosud bylo natočeno kolem 300 dílů tohoto oblíbeného seriálu.

SpongeBob je žlutá mořská houba, stále veselý a dobrosrdečný. Má věrného, ale poněkud natvrdlého kamaráda Patrika hvězdici a pracuje jako kuchař v restauraci u Křupavého kraba u hamižného pana Krabse. Tamní specialitou jsou krabí hambáče. V restauraci je zaměstnán i Sépiák, který je na Spongeboba a Patrika až alergický a myslí si o sobě, že je skvělý a všestranný umělec.

RECENZE: Nový SpongeBob SquarePants na kvality předchůdce nenavazuje

SpongeBob nosí hnědé kalhoty, červenou kravatu, černé boty a v nich bílé ponožky zdobené dvěma červenými proužky. Má kamarádku Sandy, chytrou veverku, a bydlí v ananasovém domečku se šnekem Garym, který mňouká. Nejen SpongeBobovým nepřítelem je Plankton, který se neustále snaží získat tajný recept na zmíněnou krabí pochoutku.

Autorem seriálu byl mořský biolog a animátor Stephen McDannell Hillenburg, který zemřel v roce 2018 ve věku 57 let.

V roce 2004 měl v kinech premiéru celovečerní film SpongeBob v kalhotách: Film, v němž kromě dalších účinkovali Scarlett Johansson, David Hasselhoff či Alec Baldwin.

RECENZE: Konec světa je u konce. SpongeBob a Banderas v praštěném filmu

Následoval snímek SpongeBob ve filmu: Houba na suchu (2015) s Antoniem Banderasem v roli piráta Hambivouse a v roce 2020 šel do kin SpongeBob ve filmu: Houba na útěku, v němž si zahrál Keanu Reeves.

V českém znění hovoří SpongeBob hlasem Jana Maxiána, Pana Krabse namluvil Bedřich Šetena a po jeho smrti Petr Pospíchal, Sépiáka Ivo Novák, Planktona Antonín Navrátil, Sandy Jana Páleníčková a v dalších rolích se představili Jan Vondráček, Jiří Balcárek nebo Ladislav Cigánek.

Máte rádi seriál o SpongeBobovi?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 8. května 2024. Anketa je uzavřena.

,