Výroba sošky Český lev

Výroba sošky Český lev - Výroba sošky Český lev ve sklárně v Nižboru (17. ledna 2006) | foto: Radek Cihla, MF DNES

Novinka Lvů: cena pro legálně stažený film

  • 4
Nejen tradiční ceny kritiků a čtenářů časopisu Premiere, nejlepší zahraniční film či český plakát se vyhlásí na nominačním večeru Českých lvů.

V přímém přenosu ČT2 z pražského kina Lucerna bude mít svou premiéru také ocenění 02 TV pro český film, který si zákazníci firmy z její videotéky nejčastěji stahují – tedy legálně.

"Nová cena dává najevo, že krást je nenormální a že i film je zboží v regálu," shrnul producent Lvů Petr Vachler.

Během večera v "přísně mužském duchu", kterému se smí vymykat pouze moderátorka Ester Kočičková, budou také vyhlášeny nominace v hlavních kategoriích výročních filmových cen, jejichž finále se uskuteční 1. března s moderátorem Jaroslavem Duškem.

"Mohu jen naznačit, že naštěstí podle prvních výsledků nekopírujeme svět, který se prosadil lehce depresivními díly," charakterizoval nominace Vachler.

Program doplní ankety, v nichž se objeví Pavel Zedníček, Petr Čtvrtníček či Pavel Liška, i výsledky hlasování o hercích na www.idnes.cz.

Na pódiu se objeví Jan Saudek či Tomáš Matonoha, kteří doplní večer plný krátkých filmových písní.

Lesk soutěže kalí jen roztržka mezi pořadateli a dokumentaristy, kteří musí na slíbenou kategorii dokumentů čekat další rok. Pavel Strnad jménem asociace producentů rázně odmítl, že by zdržení zavinili sami tvůrci nehraných děl.