Kerry Foxová černá i bílá

Snímek Černí a bílí (Black and White) ze sekce Horizonty na karlovarském festivalu osobně představí herečka Kerry Foxová. Úspěšnou Novozélanďanku jsme mohli vidět ve snímcích Anděl u mého stolu, Mělký hrob či Intimita, za kterou získala Stříbrného medvěda na Berlinale.

Kerry Foxová se narodila 30. července 1966 na Novém Zélandě. Stala se zde respektovanou divadelní herečkou.

Po studiu psychologie a literatury absolvovala ještě Novozélandskou školu dramatického umění a první herecké zkušenosti získávala na divadelních scénách rodného Wellingtonu.

Pro okolní svět ji objevila režisérka oscarového Piana Jane Campionová, když ji obsadila do hlavní role snímku Anděl u mého stolu (An Angel at My Table, 1990), který byl úspěšně uveden na benátském festivalu a získal Cenu poroty. Od té doby hrála v řadě evropských filmů a televizních projektů.

Důležitým krokem její kariéry byla spolupráce s britským režisérem Dannym Boylem na černé komedii Mělký hrob (Shallow Grave, 1994), v němž si zahrála hlavní roli mladé lékařky Juliet, která se svými dvěma kumpány musí vyřešit problém, jak se zbavit mrtvoly spolubydlícího.

Dalším zajímavým projektem ve filmografii Kerry Foxové je válečný snímek režiséra Michaela Winterbottoma Vítejte v Sarajevu (Welcome to Sarajevo, 1997), který se odehrává v době války v Bosně v roce 1992. V tomto dokumentárně laděném dramatu herečka ztělesnila produkční britského zpravodajského štábu Jane.

Jednou z jejích nejsúpěšnějších rolí pak bylo ztvárnění postavy Claire ve snímku francouzského režiséra Patrice Chéreaua Intimita, který vzbudil pozornost kvůli svým naprosto otevřeným sexuálním scénám.

Za svůj výkon v tomto filmu byla Foxová oceněna Stříbrným medvědem na Berlinale 2001 jako nejlepší herečka, přičemž film Intimita si z tohoto festivalu odnesl hlavní cenu, Zlatého medvěda. Zároveň byl snímek na tomto festivalu oceněn Modrým andělem za nejlepší evropský film.

Partnerem Kerry Foxové je spisovatel a novinář Alexander Linklater. Mají spolu jedno dítě.

Black and White

Kerry Foxová na festivalu představí film Black and White režiséra Craiga Lahiffa. Děj snímku se odehrává v roce 1959 v městě Adelaide v jižní Austrálii a je natočen podle skutečné události. Zpracovává známý soudní případ, který zcela změnil soudní a policejní postupy v Austrálii. Austrálec Max Stuart je obviněný ze znásilnění a zavraždění devítileté holčičky, jeho obhajoby se víceméně z donucení a celkem neochotně ujme mladý právník David O´Sullivan. To, co se zprvu jeví jako zcela jasný případ, dostává první trhliny, když O´Sullivan podrobí Stuarta důkladnému výslechu a začne zjišťovat, že byl ke svému přiznání dotlačen drsnými a nevybíravými policejními metodami. Coby negramotný Austrálec je velmi vhodným pachatelem nejen pro veřejnost, ale také pro australského státního návladního Chamberlaina. S pomocí mladého novináře, který vycítí šanci udělat si na případu jméno se O´Sullivan rozhodne odvolat k nejvyššímu soudu. Klasickým a poctivým způsobem vyprávěné soudní drama vyniká výborným zachycením dramatické a vypjaté atmosféry soudních přelíčení a skvělými hereckými výkony Roberta Carlyle a Kerry Foxové.

Fotografie z filmu Intimita.

Fotografie z filmu Intimita.

Fotografie z filmu Intimita.

Fotografie z filmu Intimita.

Fotografie z filmu Intimita.

Fotografie z filmu Intimita.

Fotografie z filmu Intimita.

Fotografie z filmu Intimita.

Fotografie z filmu Intimita.

Fotografie z filmu Intimita.

Novozélandská herečka Kerry Fox, známá například z filmu Intimita, na tiskové konferenci v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary 2003.