Šílení - Fotografie z filmu Šílení | foto: Produkce filmu

Horor Šílení bude jen pro silné žaludky

  • 11
Orgie, blázinec, rouhání k Bohu i pochodující maso - takový bude snímek Jana Švankmajera Šílení, který v polovině listopadu vstoupí do českých kin.

TRAILER K FILMU ŠÍLENÍ
Formát Windows Media: kvalita vyšší - nižší

Podle vlastního scénáře snímek natočil výtvarník, scenárista a režisér Jan Švankmajer, který ho označuje za filozofický horor a bude opět kombinací hraného filmu s animovanými pasážemi.

Na snímky z filmu se podívejte ve fotogalerii.

Scénář volně vychází z motivů dvou povídek E. A. Poea Zaživa pohřben a Šílený psychiatr.

"Ve scénáři jsem použil některé autentické texty de Sada. Je to film hraný, animace je použita jen skromně ve snech. I když se děj filmu zdánlivě odehrává začátkem 19. století ve Francii, je plný anachronismů a reálií dneška, protože tento film je alegorií současného světa. A blázinec je jeho výstižnou kulisou," říká Jan Švankmajer.

Mladý Berlot jede z pohřbu své matky, která zemřela v ústavu pro duševně choré v Charentonu. V zájezdním hostinci, kde přenocuje, ho přepadne jeho chronický sen, který se mu zdá vždy, když zažije něco stresujícího.

Je to živý sen, ve kterém se ho dva nemocniční zřízenci v bílých pláštích snaží sešněrovat do svěrací kazajky. Berlot se jim brání, a tak sen vždy končí probuzením ve zdemolovaném pokoji. Tentokrát je svědkem jeho noční můry Markýz.

Jednou v noci je mladý Berlot svědkem libertinských orgií v zámecké kapli, kterých se, kromě Markýze, jeho sluhy Dominika, zúčastní i jakýsi přitloustlý, proplešatělý Markýzův přítel a čtveřice mladičkých dívek.

Orgie jsou provázené zběsilým Markýzovým rouháním se Bohu. Zděšený Berlot vše pozoruje oknem kaple. Upoutá ho jedna z dívek, která se zcela zřejmě podvoluje orgiím z donucení.

Liška v blázinci
Markýz navrhne Berlotovi, aby i on podstoupil preventivní terapii a nechal se na čas zavřít do blázince.

Odveze nerozhodného Berlota do ústavu, který vede Markýzův přítel dr. Murlloppe. Je to ten proplešatělý, přitloustlý pán, který se zúčastnil libertinských orgií na Markýzově zámku.

Berlot je tímto zjištěním otřesen a chce okamžitě ústav opustit. Své rozhodnutí však změní v okamžiku, kdy mu dr. Murlloppe představí Charlotu, ve které Jean pozná onu dívku, tak brutálně donucenou k orgiím.

V hlavních rolích diváci uvidí Pavla Lišku, Jana Třísku, Jaroslava Duška, Aňu Geislerovou, Martina Hubu, Pavla Nového a další. Premiéra je připravena na 17. listopadu.