Rozhodli jsme se, že to bude sólo pro Havla, řekl Horák na premiéře filmu

  • 123
V pražském kině Lucerna měl v úterý večer slavnostní premiéru film Havel. V 17 hodin se v prostoru kavárny kina uskutečnilo setkání s režisérem Slávkem Horákem a herci Viktorem Dvořákem, Annou Geislerovou a Barborou Seidlovou. Do kin jeden z prvních filmů po koronavirové krizi přijde 23. července.

„O Havlovi mě napadlo točit po mém prvním filmu. Když jsem pak přemýšlel o pojetí, došlo mi, že ústřední linkou filmu musejí být vztahy. Ne každý je politik nebo aktivista, ale každý žije v rodinných vztazích. To je něco, s čím se diváci dokážou ztotožnit a co mě zajímá,“ řekl režisér Slávek Horák.

„Překvapilo mě, že spousta lidí by chtěla víc historie a spousta lidí by chtěla míň historie. Tím jsem byl docela zaskočený. Tak jsem si říkal, že je dobře, že jsem to neřešil a dělal jsem to podle sebe,“ řekl Horák na dotaz, jaké má první zpětné vazby po projekcích filmu. 

„Doufali jsme, že si třeba lidé sami to, co potřebují, vyhledají v knihách. Pramenů je spousta a na vyprávění historie je stejně knížka lepší. Film je aspoň pro mě emotivní zážitek. Soustředili jsme se na emoce a fakta jsme nechali kronikářům, dějepiscům a historikům,“ řekl režisér. 

Horák připomíná, že nechtěl Havla vykreslit jako ikonu a také věří, že tento pohled na něj nebudou diváci ve filmu hledat. „Proto, že ikonický je Havel z doby pádu komunismu a jako prezident,“ uvedl. 

Film přináší příběh Havla z jeho disidentských dob, odehrává se v letech 1968 až 1989. Snímek se soustředí na jeho bouřlivý osobní život, kterému dominuje nejen boj za pravdu, pronásledování a věznění, ale také milostné vztahy, vlastní pochyby a humor.

Sólo pro Havla

Spolu s Rudolfem Suchánkem, který s Horákem psal scénář, dali velký prostor postavě Havlovy první ženy Olgy. „Mě ženské postavy zajímají moc, můj první film Domácí péče byl o silné ženské postavě. Ale zaměřili jsme se na Havla. Dá se to hrát buď jako duet, nebo jako sólo, a my jsme se rozhodli pro to sólo, pro Havla,“ řekl.

Geislerová, která ve filmu ztvárnila roli Olgy Havlové, prohlásila, že Havlová je pořád svým způsobem živá. „Cítila jsem při jejím ztvárnění zodpovědnost,“ řekla herečka a dodala, že doufá, že film lidi do kin přiláká. „Snad ten film dá lidem naději, nějaký pocit. Připomenou si Havla, který je symbolem lepších časů.“

Sama snímek dosud neviděla. „Je to taková moje pozice. Zpětně se dívám, ale na premiéře jen poslouchám, co o tom kdo říká.“

Viktor Dvořák ztvárnil ve filmu titulní roli. Anna Geislerová hraje Havlovu první ženu Olgu a Barbora Seidlová jeho milenku.

Havel je jedním z prvních českých snímků, které se do distribuce dostávají po koronavirové krizi a nouzovém stavu. Do kin snímek přijde 23. července.

Film ztvárňuje období Havlova života před tím, než se dramatik a disident stal posledním československým a prvním českým prezidentem. Snímek se soustředí na jeho bouřlivý osobní život, kterému dominuje nejen boj za pravdu, pronásledování a věznění, ale také milostné vztahy, vlastní pochybnosti a humor.

Příběh se odehrává v letech 1968 až 1989 a neukazuje Havla jako ikonu, ale jako člověka, který „není úplně pevný v určitých morálních záležitostech“ a váhá mezi divadelní kariérou, politikou, manželkou a milenkou. Scenáristé Slávek Horák a Rudolf Suchánek dali velký prostor postavě Olgy Havlové.

Horákův předchozí snímek Domácí péče reprezentoval Českou republiku v roce 2016 na Oscarech. Tam se nakonec nedostal do finálové nominace, ale magazín Variety Horáka díky němu zařadil na svůj seznam 10 Directors to Watch, tedy mezi 10 nejnadějnějších režisérů.

,