VE VARU S MIRKOU: Raný komunismus nové éry a Strachův plán na výhru

  • 18
Než se karlovarský festival přehoupl do druhé poloviny, do sbírky kuriozit „rekonstruovaného“ hotelu Thermalu přibyl jednak pokoj veskrze promáčený, jednak pokoj naopak bez umyvadla. Rodí se tak nová fáze raného komunismu.

Na chodbách bují čilý výměnný obchod: ty mi půjčíš osušku, já tobě koš, u tebe si opláchnu ruce, zatímco já ti dám minerálku do ledničky. Pospolitost posiluje fakt, že když nejde televize, platí to pro všechny, i varné konvice stávkují napříč patry a pokud ze čtyř výtahů fungují dva, jásá celý hotel.

Naštěstí není kam spěchat, Johnny Depp má dorazit až během čtvrteční noci, Ethan Hawke v pátek a české celebrity chápavě počkají, než se k nim člověk propracuje. V úterý se mimo jiné křtila Matka s ručením omezeným, třetí kniha mluvčí festivalu Uljany Donátové, a promítla se Zrcadla ve tmě.

Jejich režisér, scenárista a autor hudby Šimon Holý svůj debut zařazený do soutěže Na východ od Západu a do kin naplánovaný na 30. září uvedl slovy, že jej natočil zcela bez kompromisů, což pro zasvěcené znamená jasný artový signál. 

Ostatním lze naznačit, že kromě vyplňování obsažného dotazníku o partnerském vztahu tu hraje významnou roli moderní výrazový tanec, Ibsenova dramata, Maryša a lidová píseň. Plus výtečná Alena Doláková.

Hojný výskyt vysoce uměleckých výkřiků vyvolává tradičně spekulace, jak by mělo vypadat ideální, tedy vyloženě nekomerční a pokud možno antidivácké dílo, určené výhradně pro výběrové komise a festivalové poroty. Jedno takové se již rýsuje.

V rozpočtu má zatím dvě eura nalezená ve festivalové kavárně a příběh, jejž rozvíjí režisér Jiří Strach, který do Varů přijel s televizní krimi Docent, obsahuje veškerá myslitelná klišé od genderu po záchranu velryb. 

Pokud se stihne v souladu s módními trendy natočit na chytrý telefon do příštích Varů, mohlo by tu být konečně veseleji. Protože tak hyperkorektní projekt by prostě nemohl nevyhrát.