Oblastní scény opět míří do Prahy

Sedmý ročník festivalu České divadlo, jenž představuje inscenace oblastních scén v Praze a naopak, zahájí tuto neděli pořádající agentura Foibos. Do března se představí v metropoli dvacítka mimopražských divadel od libereckého Divadla F. X. Šaldy po scénu z Českého Těšína; ta přehlídku zahájí Anouilhovým Romeem a Janou. Organizátoři letos slibují promyšlenější dramaturgii a také možnost srovnání.

Například Tři sestry přiveze HaDivadlo, Národní divadlo moravskoslezské i Klicperovo divadlo z Hradce Králové. Do oblastí pak vyjedou z Prahy například Divadla ABC, Komedie nebo Rokoko.

Agentura Foibos, která přehlídku pořádá sedmým rokem, se loni dostala dvakrát do potíží. Teď tvrdí, že do sedmého ročníku vstupuje s čistým štítem. Prvním problémem byl spor o název jejich ceny. V něm se vyskytovalo slovo Thálie, jímž označuje své trofeje Herecká asociace. Ocenění nakonec agentura pojmenovala Cena českého divadla a pouze soška nese označení Múza Thálie. Foibos také loni kvůli finančním sporům zrušil inscenaci Divadlo jako mor, s níž mělo společně přijet královéhradecké Klicperovo divadlo a Městské divadlo Karlovy Vary. "Finanční potíže se nakonec podařilo vyřešit, jenže režisér Vladimír Morávek stejně neměl čas představení pro náš festival nazkoušet," tvrdí Oldřich Janota z Foibosu. Inscenace v té době totiž vznikla jako jednorázová akce pro plzeňský festival Divadlo, teprve později se pro velký divácký úspěch dostala na repertoár.

Největší překážky, které nyní Foibos řeší, jsou prý rázu technického. V Praze chybí točna, a bez ní se tak musí obejít Lorcova Krvavá svatba v podání Jihočeského divadla, Západočeské divadlo Cheb pak místo Dorstova Merlina z téhož důvodu přiveze inscenaci Rúth. Pro představení Nezvěstný Městského divadla v Mostě se vhodný prostor teprve hledá.

Budova Moravského divadla na Horním náměstí v Olomouci