Festival Avignon - Fotografie z představení History of Tears Jana Fabra. | foto: Profimedia.cz

Naháči a trýzněná těla pobouřili festival

  • 8
Divadelní festival, jehož 59. ročník skončil v Avignonu v jižní Francii, vyvolal zajímavou otázku. Patří nahá těla a násilí do divadla? Ptali se mnozí z jeho návštěvníků, kteří odměnili pískotem a zahrnuli kritikou hlavně představení Belgičana Jana Fabra.

Jednu z nejznámějších kulturních akcí svého druhu v Evropě letos poznamenala ostrá polemika kolem některých provokativních her.

Terčem odborné kritiky i nevole diváků se stala některá současná představení, především Belgičana Jana Fabra. Lidé odsuzovali, že tanec a video se v divadle často používají na úkor textu.

Nevoli také vyvolávalo násilí a nahá těla, mnohdy fyzicky trýzněná.

Publikum v Avignonu se zlobí, hlásal titulek pravicového deníku Le Figaro.

"Nejvěrnější diváci jsou smutní, rozčarovaní, rozháraní," napsal týdeník Le Point.
Naopak levicový deník Libération uvítal "probuzení" Avignonu, který podle něj v posledních letech usínal na vavřínech a stagnoval.

Organizátoři jsou přes veškerou kritiku a polemiku spokojeni. Třítýdenní festival přilákal 110 tisíc diváků, tedy o 12 tisíc víc než loni. Zájemci mohli zhlédnout 53 představení na 25 místech ve starobylém centru Avignonu.

Vláda a organizátoři ujišťují, že 60. ročník v roce 2006 bude velkolepý a že přes kritiky nikdo nebude zasahovat do uměleckého obsahu tvůrců a omezovat jejich nezávislost.