Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

RECENZE: Na západní frontě klid? Nehloubíme Ukrajincům zákopy i u nás?

  16:45
Přesně takové otázky vzbuzuje aktuální počin pražského Divadla X10, kde se režisér Dušan D. Pařízek rozhodl popsat situaci na frontách. A to těch válečných převážně pro muže i těch uprchlických na úřadech, kam se naopak dostávají spíše ženy. Novinka Na západní frontě klid / Zelené koridory vedle výpovědi zaujme i výraznou, i když možná trochu kontroverzní scénografií.

Martin Pechlát a Stanislav Majer během přestávky představení Na západní frontě klid / Zelené koridory. Jan Bárta v pozadí demoluje projekční plochu z polystyrenu. | foto: Patrik Borecký

Přesně rok poté, co divadelní publikum očarovali sršatou Moskoviádou, se pražské Divadlo X10 a režisér Dušan D. Pařízek vrací ve vzájemné spolupráci. A opět jsou u toho i herci Gabriela Míčová, Stanislav Majer a Martin Pechlát, kterému loňská Moskoviáda vynesla i nominaci na cenu Thálie.

Oceňovaný režisér Pařízek, který dlouhé roky působí na německojazyčných scénách, se v Divadle X10 opět zaobírá situací na Ukrajině. Zatímco v Moskoviádě mu k tomu posloužila pozapomenutá prorocká novela Jurije Andruchovyče z 90. let, nyní si vypomohl předlohou mnohem starší.

RECENZE: Když se ruská imperiální pýcha rozteče jako splašky z děravé žumpy

I když vlastně jen napůl. Prosincová novinka zavedené pražské scény se jmenuje Na západní frontě klid / Zelené koridory. Název předznamenává i koncept večera. V první polovině se divákům dostane divadelní adaptace nejslavnějšího románu Ericha Marii Remarqua, v té druhé pak současné hry ukrajinské autorky Natalie Vorožbyt.

Své si během večera odbude i ono interpunkční znaménko v názvu, diváky totiž čeká nezvyklá přestávka, která výrazně odděluje obě předlohy.

Krev, bláto a železo zákopů první světové války, které Remarque tak skvěle zachytil, Pařízkovi slouží k popsání hrůz války. Není třeba nic aktualizovat, není třeba činit žádné narážky na dnešek. Souvislost s aktuální situací u Bachmutu, Avdijivky či kdekoli jinde na donbaské frontě je prostě jasná.

Rusko muselo naplnit karmu. Je to vlastně velký příběh, říká Andruchovyč

Pařízek si přitom k expresivnímu popisu zákopové války vystačí se svým obvyklým meotarem a výkony herců. Vše ostatní už obstará skvělý Remarqův jazyk. Obzvláště působivá je samozřejmě scéna, kdy se hrdina Paul Bäumer v podání Stanislava Majera potkává s nepřítelem přímo v kráteru. Kus ale neztrácí napětí ani v mimofrontových momentech.

Pařízkovo Na západní frontě klid je tak vlastně skvělou reklamou na divadlo v kontrastu se stejnojmenným loňským filmovým hitem. Tvůrcům se totiž v Divadle X10 povedlo dosáhnout srovnatelné, ne-li lepší atmosféry, jako režisérovi Edwardu Bergerovi ve výpravném, vizuálně působivém, ale jinak vlastně dost plochém filmu.

Na západní frontě není jen klid. Také čtyři oscarové šance pro Čechy

Sílu válečné výpovědi divadelníkům pomáhají dotvářet projekce promítané na obří polystyrenovou desku visící nad jevištěm. Spolu se slovy tak vznikají děsivě krásné a působivé obrazy.

Právě tato deska pak sehraje důležitou roli v nezvykle pojaté přestávce, kdy se diváci mohou zvednout a občerstvit, ovšem herci stále tak trochu hrají. Jan Bárta se pak za Pechlátových a Majerových promluv náhle chopí pálky (později i železné tyče) a začne do zmíněné desky bušit.

Činí tak systematicky až do chvíle, kdy je celá zdemolovaná a po jevišti se povalují kusy polystyrenu. Výrazný scénografický prvek skutečně zaujme, ovšem zároveň vzbuzuje otázky, zda bylo něco takového nutné a co se vlastně s tím vším odpadem bude dít po skončení představení. Ekologické to rozhodně není.

Vyjádření Divadla X10: „Už v době vzniku inscenace jsme se spojili s firmou, která se specializuje na certifikovanou recyklaci polystyrenu. Vše jsme s nimi probrali a tuto část scénografie jsme odsouhlasili s tím, že firma naprostou většinu polystyrenového odpadu vyzvedne a zrecykluje.“

Čin naštěstí trochu obhájí druhá část večera. Trosky polystyrenu totiž skvěle imitují trosky ukrajinských měst vystaveným bombardování. Právě v nich se ke slovu více dostává ženská část obsazení.

Zelené koridory totiž popisují osudy ukrajinských žen ve střední či západní Evropě. Jejich postávání ve frontách, vzpomínání a zapomínání na strašlivé zážitky z vlasti či snaha o nový začátek. Sousloví „na západní frontě klid“ zde náhle dostává trochu ironické vyznění.

Na západní frontě klid / Zelené koridory

70 %

Divadlo X10

premiéra 16. prosince 2023

režie: Dušan D. Pařízek

hrají: Gabriela Míčová, Stanislav Majer, Martin Pechlát, Jan Bárta, Antonie Rašilovová, Lucie Roznětínská

I když je literární kontrast mezi oběma díly propastný, vzniká tak ve výsledku zajímavý obraz současné války. Zatímco muži bojují v těch skutečných, ženy se dobývají do zákopů, které si pomalu hloubí obyvatelé hostitelských zemí. Vizuálně působivý večer pak podtrhne finální scéna s vlčími máky.

I když se novinka Divadla X10 silou výpovědi nevyrovná loňské vychvalované Moskoviádě, vznikl ze spolupráce s jedním z nejvýraznějších režisérů své generace opět zajímavý počin. Pařízek takto v prosinci ještě rok před Moskoviádou uvedl (opět s Pechlátem a Majerem) novinku v Divadle Na zábradlí. Pokud se tedy z jeho prosincových premiér na českých jevištích stane další adventní zvyk, mají se čeští diváci příští rok opět na co těšit.

Byla jsem na sebe přísná. Trvalo najít pochopení pro své „chyby“, říká Langerová

  • Nejčtenější

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

17. června 2024  11:50

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart....

Strach posílá muzikál Anděl Páně k soudu. Karlín jej uvede v upravené verzi

12. června 2024  16:29

Hudební divadlo Karlín vypustí pasáže muzikálu Anděl Páně, o kterých režisér Jiří Strach tvrdí, že...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Drogy a aktivismus. Umělci ostře vystoupili proti směru AVU i Národní galerie

14. června 2024  17:31

Údajně neúnosné poměry na Akademii výtvarných umění a v Národní galerii kritizuje petice, kterou...

Byla jsem na sebe přísná. Trvalo najít pochopení pro své „chyby“, říká Langerová

11. června 2024

Rozstřel Aneta Langerová letos slaví dvacet let na scéně. Výběrovým albem Zázračné písně krajina 20 LET,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

To on z nás dělal osobnosti. Se Schmidem se loučili Eben, Dejdar i Lábus

13. června 2024  12:51,  aktualizováno  15:09

Poslední rozloučení se zesnulým legendárním divadelníkem Janem Schmidem se za účasti všech předních...

Okleštěný Anděl Páně. Režii jsme Strachovi nabídli, hájí se karlínská scéna

17. června 2024  14:12

Dokud nerozhodne soud, bude Hudební divadlo Karlín uvádět oblíbený muzikál Anděl Páně v okleštěné...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

17. června 2024  11:50

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart....

RECENZE: Tanec kolem ohně. Aurora toho má hodně na srdci, možná až příliš

17. června 2024  11:31

Norská zpěvačka Aurora, která se představila na loňském ročníku Metronome Prague, vydala podle...

Tři animované filmy českého producenta uspěly na mezinárodním festivalu v Annecy

17. června 2024  10:35

Na festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy uspěly tři krátkometrážní snímky české...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...