Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejlepší chlap našich životů

  11:26
"Nevěřím, že bych dokázal zůstat tak dlouho na výsluní, kdybych doopravdy nic nedokázal. Diváci nejsou idioti!" vzkázal od tohoto týdne sedmdesátiletý Belmondo svým kritikům. My nemůžeme než souhlasit. Evropský film má stovky skvělých herců, ale nebýt Belmonda a Mastroianniho, neměl by pravé hvězdy.

I když mezi Belmondovými devadesáti filmy najdete pěkných pár zmetků a ačkoliv mu mnozí dodnes nemohou zapomenout, že zradil umění francouzské nové vlny a zaprodal se do komerčních komedií, bude už navždy patřit mezi největší filmové titány. Belmondovo kouzlo totiž nezasáhlo jenom Evropu, ale celý svět. Je sice známo, že díky snímku U konce s dechem vznikl Bonnie a Clyde, ale třeba i takový Quentin Tarantino přiznal, že bez Belmonda by nebylo ani Pulp Fiction.

Krásný svět
Kdo by to přitom do toho ošklivého synka známého sochaře Paula Belmonda z Neuilly-sur Seine řekl. Na konzervatoř se dostal až napotřetí a jeden z jeho učitelů, pozdější ředitel Comédie Francaise Pierre Dux, mu hned v prvním ročníku oznámil, že "s takovým ksichtem nikdy nemůže na pódiu objímat ženu, protože by to nevypadalo věrohodně". Přesto Jean-Paul v životě objal stovky žen, na plátně i mimo ně. A vždycky to věrohodně vypadalo - Belmondovo charizma dokáže roztřást ženy dodnes.

Na škole předpovídali "Bébelovi" hlavně kariéru komika, dalšího Bourvila či Fernandela. Během školního představení "Mon amour et Piao" se jeho výkonu publikum smálo tak halasně, že jeden člen poroty vyslal uvaděče, aby diváky zklidnil. Rozzuřený Belmondo chtěl okamžitě odejít, ale přátelé ho vynesli na scénu na ramenou. A Belmondo ukázal z výšky porotě vystrčený ukazovák. Zrodil se rebel, možná ten největší v dějinách filmu.

Na začátku s dechem
Svět se to dozvěděl v roce 1959. Jean-Luc Godard natočil s Belmondem podle Truffautova námětu film, který otřásl světem. Dramatická road-movie U konce s dechem stála nejen u zrodu francouzské nové vlny, ale i Belmondova úspěchu. Kombinace jeho charizmatu a obrovského hereckého talentu, jež činí tento film nezapomenutelným, je dodnes předmětem obdivu a kritických rozborů zabíhajících mnohdy až do těch nejbizarnějších podrobností. Autor tohoto článku kdysi hodlal napsat stať o gestu, jímž si zlodějíček Michel na začátku filmu palcem promne ret. Pak však zjistil, že i na toto téma už vznikla mnohostránková esej...

Na filmu U konce s dechem se podíleli hned čtyři slavní režiséři nové vlny. Kromě Godarda s Truffautem i Claude Chabrol ještě jako výtvarník a Jean-Pierre Melville coby herec. Na Belmondovu pozdější kariéru měl však nejpodstatnější vliv Melville, jenž s ním o dva roky později natočil temnou gangsterku Práskač. Ta stála jak u zrodu Pulp Fiction, tak těch nejslavnějších belmondovských krimifilmů let sedmdesátých a osmdesátých. V té době byl však Belmondo ještě tváří uměleckých a experimentálních filmů. Kasovní hvězdou se teprve měl stát.

Profesionál
Nikdy se netajil tím, že hrát v komerčních filmech je pro herce prostě větší zábava než se trmácet po ulicích s ruční kamerou. Už v roce 1962 ho okouzlila herecká zkušenost ze slavného Cartouche. Vždycky rád sportoval (box, plavání, byl dokonce brankářem druholigového Rouenu) a možnost spojit dobrodružství, herectví a slávu byla příliš lákavá na to, aby ji nevyužil.

Počínaje Mužem z Ria (1964) přichází dlouhá řada extrémně kasovně úspěšných filmů, které ještě jednou přerušila poslední spolupráce s Godardem (Bláznivý Petříček), ale pak už se zázračné dítě nové vlny bavilo při natáčení dobrodružných komedií a drsných kriminálních příběhů celých třicet let.

Ačkoliv mu to pár lidí vyčítalo, miliony lidí ho milovaly. Desítky z těchto filmů zůstanou pod kůží nás všech. Profesionál kráčící v zaměřovači policejních snajprů k vrtulníku, zatímco politici rozhodují o jeho životě či smrti. Francouzský Indiana Jones - hrdinný Bob Saint-Claire z Muže z Acapulca, drsný Policajt nebo rošťák Borowitz ("Časy jsou zlé, Kamile. Je čas platit!") a hlavně jin a jang kaskadéra Mike Gauchera a filmové hvězdy Bruna Ferrariho ze Zvířete. Žádný z těchto snímků nevejde do filmových učebnic, v našich srdcích však zůstanou navždy.

Belmondovi je sedmdesát, poslední dobrý film - moderní Bídníky - natočil před osmi lety. V jedné scéně z filmu U konce s dechem se říká, že by se člověk "měl stát nesmrtelným... a zemřít". Belmondo už nesmrtelný je. Ale věříme, že nejlepší chlap našich životů si ještě "nevykouřil svou poslední cigaretu".

JEAN-PAUL BELMONDO

Narodil se 9. dubna 1933 v rodině sochaře a malířky a připravoval se na boxerskou kariéru, kterou mu překazila tuberkulóza. Natočil osmdesát devět filmů - z prvního byl vystřižen (A pied, a cheval et en voiture), tím posledním je Amazone z roku 2000. V roce 1987 se po třiceti letech vrátil k divadlu a ohromil kritiku výkony v rolích Keana a Cyrana z Bergeracu. Byl dvakrát ženat, jeho dcera Patricia tragicky zahynula, ale syn Paul a další dcera Florence z něho udělali šťastného dědečka. Před dvěma lety přežil záchvat mrtvice a podle posledních informací připravuje další film.


Francouzský herec Jean-Paul Belmondo.

Autoři:

Měli jsme ze sebe respekt, říkají Krobot a Šoposká. V divadle mají vyprodáno

  • Nejčtenější

Členy skupiny ABBA vyznamenal švédský král. Dostali rytířský řád

31. května 2024  20:38

Všichni čtyři členové legendární švédské popové kapely ABBA, kteří se spolu na veřejnosti objevují...

Zemřel divadelník a zakladatel Studia Ypsilon Jan Schmid, bylo mu 87 let

4. června 2024  12:07

Ve věku 87 let zemřel v pondělí 3. června divadelník, režisér a kulturní publicista Jan Schmid....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Měli jsme ze sebe respekt, říkají Krobot a Šoposká. V divadle mají vyprodáno

31. května 2024

Rozstřel Nebýt kapitánky Fáberové a kapitána Dítěte ze seriálu Oktopus, možná by Mariku Šoposkou a Miroslava...

Vrátil ses k Nině. Se zesnulým Kačerem se loučili i Kunderová s Pucholtem

5. června 2024  10:31,  aktualizováno  13:20

Veřejnost a kolegové se v historické budově Národního divadla rozloučili s Janem Kačerem....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pro expremiéra Nečase jsem měl velké pochopení, říká Jiří Vyorálek

5. června 2024

Premium Patolog Mráz v Poldovi, premiér Vichr v Sedmi schodech k moci i kriminalista Černý ve Stínech...

RECENZE: Méně svalů, méně smíchu. Čtvrté Mizery zachraňují aligátoři

6. června 2024

Premium Bezmála třicet let uplynulo od chvíle, kdy se Will Smith a Martin Lawrence poprvé potkali v akční...

Dřív sem chodilo ročně deset tisíc lidí, teď milion, říká šéf galerie Albertina

6. června 2024  14:30

Když jsem budoval novou galerii Albertina, nejtěžší bylo rozhodnutí, že vše se musí změnit a...

Francouzský umělec Ben neunesl manželčinu smrt a spáchal sebevraždu

6. června 2024  12:45

Francouzský výtvarník Ben Vautier, známý svými ironickými malovanými slogany, zemřel ve věku 88...

Světová popová hvězda se může zrodit i v Česku, říká zpěvačka Annabelle

6. června 2024

Rozstřel Nebojí se nahlas říct, že chce uspět v zahraničí a pilně na tom pracuje. Zpěvačka Annabelle, Objev...

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...