Janáčkův máj láká osobnostmi

Ostrava - Jeden z nejlepších světových klavíristů Garrick Ohlsson společně se symfonickým orchestrem FOK pod taktovkou vynikajícího českého dirigenta Libora Peška otevře zanedlouho šestadvacátý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj v Ostravě. Přehlídka uvede v podání zavedených interpretů nejen díla významných skladatelů baroka, klasicismu, romantismu a soudobé vážné hudby, ale nově dá prostor také jazzu, nebo dokonce písním a šansonům staré Ostravy v podání folkového písničkáře Jaromíra Nohavici.
"Jako organizátoři festivalu oslovujeme s nabídkou koncertů tentokrát i jiné posluchače. Naprosto poprvé otevíráme Janáčkův máj žánrům jako třeba jazz," prozradil Jaromír Javůrek z pořádající agentury Ars koncert.

Festival nechce být podle něho dogmaticky uzavřený pouze vážné hudbě. Posluchači proto mohou letos uslyšet v nezvyklém prostředí - v Hornickém muzeu Pod Landekem - vedle již zmíněné hudby Ostravského šramlu také jazzové evergreeny v podání kapely Jiří Urbánek Big Band nebo dokonce hru mladého, ale již zavedeného houslového virtuosa Pavla Šporcla.

Houslista zahraje společně s jazzovým souborem Milana Svobody a Cameratou Janáček Vivaldiho a Piazzolovo Čtvero ročních dob na koncertu nazvaném Konfrontace aneb jak se vám líbí.

Program přehlídky stejně jako v předchozích letech však určuje především vážná hudba, kterou pořadatelé mapují ve třech základních liniích festivalu. Vedle skladeb skupiny avantgardních autorů shromážděných kolem Petra Kotíka uvádějí opět koncerty z děl skladatelů, ale i interpretů určitých vybraných národních kultur.

"Na festival zavítají Dánští komorní sólisté, špičkový ansámbl této země," prohlásil Jaromír Javůrek o koncertě, na němž zazní i skladby skandinávských autorů, nebo také Kuchyňská revue Bohuslava Martinů. K podobným koncertům bude patřit i večer mladého, teprve třiadvacetiletého rakouského klavíristy Gottlieba Wallische, k jehož interpretačním úspěchům patří třeba vystoupení s Vídeňskou filharmonií pod taktovkou Giuseppe Sinopoliho.

Třetí festivalová linie mapuje zase vztah hudby a slova. Na Večeru českých melodramů zazní skladby Otakara Jeremiáše, Josefa Bohuslava Foerstra a jiných s přednesem Josefa Vinkláře, Aleny Sasínové-Polarczyk, Petra Housky a dalších.