Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Zájemci bojují o registraci u nové zubařky, její číslo vytáčejí i 400krát

  14:53
Nejistota kolem zubařů ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku pokračuje. Podle původních představ měla na začátku září nová stomatoložka už dávno ordinovat. Jenže to nejde tak lehce. Zubařka sice zveřejnila číslo pro registraci pacientů, ale dovolat se na něj je skoro nemožné. Zatím ani není jisté, kdy se ordinace otevře.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Ve Světlé má začít ordinovat Radka Vorlíčková. Podle místostarosty Josefa Hnika jde o zkušenou stomatoložku, která z města pochází a se svou praxí končí v Praze. Do Světlé se podle něho stěhuje za maminkou.

Původně si vedení sedmitisícového města, v němž poslední tři roky působí jen dva zubaři, představovalo, že by Vorlíčková mohla pracovat už od jara. Jenže vše zkomplikovala epidemie koronaviru i problémy s prodejem pražské ordinace.

Během léta se na situaci mnoho nezměnilo. „Vím, že mnoho z vás čeká na oznámení telefonního čísla pro registraci pacientů do mé stomatologické ordinace. V plánu bylo spuštění registrace v půli srpna, avšak vlivem událostí, které nemohu sama ovlivnit, jsem nucena termín posunout,“ vzkázala Radka Vorlíčková prostřednictvím městských webových stránek před polovinou srpna.

Až těsně před koncem prázdnin zveřejnila číslo pro registraci pacientů s tím, že pro telefonní hovory bude dostupné od 1. září. Jinak než telefonicky stomatoložka nové pacienty neregistruje.

„Dovolala jsem se přesně na stý pokus!“

Jenomže během prvních dvou zářijových dnů bylo prakticky nemožné se na uvedené číslo dovolat. Ve facebookové skupině věnované dění ve Světlé se okamžitě začaly kupit desítky a desítky příspěvků zklamaných lidí.

„Číslo je vypnuté a v ordinaci nikdo není,“ oznámila například Ludmila Karlová.

„Teď už je stále obsazeno. Jsem nemocná, tak vytáčím hovor za hovorem a nic,“ konstatovala Ivča Vyhnálková.

„Ach jo, od 10. hodiny 406 pokusů, po 407. začalo vyzvánění, nechal jsem to tři minuty, nikdo to nezvedl a spadlo to do ‚obsazeno‘,“ popisoval v úterý odpoledne Jan Šafránek.

Několik lidí se ale pochlubilo, že štěstí měli. „Přesně na stý pokus jsem se dovolala. Hurá, asi patřím k těm šťastnějším. Nevzdávejte se,“ vylíčila Jitka Dušátková.

Uspěla i Monika Lebedová. „Vzala to přímo paní doktorka. Objednává na listopad, protože má od listopadu smlouvy s pojišťovnami. Bere jen Světeláky, kteří nechodí k zubaři tady. Ale ten telefon je boj,“ tlumočila na Facebooku.

Do konce roku budou mít přednost občané města

„K paní zubařce se chtějí přihlásit tisíce lidí. Není divu, že o telefon je takový boj,“ vysvětluje místostarosta s tím, že telefon vyzváněl ve dne v noci, a tak ho má doktorka po většinu dne vypnutý.

Registrace probíhají pouze v určitý čas. „Noví pacienti se budou moci zapisovat jen mezi devátou a jedenáctou hodinou,“ vzkázal Josef Hnik.

Do konce roku budou mít tuto možnost jen obyvatelé Světlé nad Sázavou. Teprve poté dostanou možnost i lidé z okolních obcí. Je ovšem otázka, zda na ně při kapacitě zhruba tisíce lidí ještě zbude místo.

Podmínku, že nový zubař dá přednost právě obyvatelům města, si radnice dala už v době, kdy začala lékaře shánět. „Novému zubaři, který do Světlé přijde, připravíme byt. Zároveň vyčleníme dva miliony korun, které použijeme na vybavení ordinace přesně podle jeho představ,“ představil nejlákavější benefity loni v létě starosta Světlé Jan Tourek.

„Už nevíme, kudy kam,“ přiznal tehdy.

Zájem projevil ještě další zubař, taktéž z Prahy

Bylo to zhruba dva roky poté, co ve městě se sedmi tisíci obyvateli prakticky zároveň a bez náhrady skončili dva zubaři. Ve městě zbyli jen dva další, kteří už dávno měli plno. Zoufalí obyvatelé od té doby buď zubaře neměli vůbec, nebo museli dojíždět do Havlíčkova Brodu, Jihlavy, ale i třeba do Prahy či Brna.

Místostarosta Hnik zároveň naznačuje, že by se po Novém roce mohla situace zlepšit ještě výrazněji. „Přihlásil se nám ještě jeden zubař, který by měl o ordinaci ve Světlé rovněž zájem,“ prohlásil.

Jak Hnik upřesnil, že jde o zkušeného lékaře pracujícího na jedné z pražských zubních klinik. Rád by si prý ale alespoň na jeden den či dva udělal na klinice volno a odjel ordinovat na venkov blíže k přírodě. Ke Světlé podle Hnika osobní vztah nemá, vybral si ji víceméně náhodou.

„Budeme s ním jednat. Věřím, že se nám s ním podaří domluvit a že si u nás v příštím roce ordinaci otevře. Městu a jeho obyvatelům by to velice pomohlo,“ podotkl místostarosta.

  • Nejčtenější

Policie na Vysočině zastřelila útočícího stafordšírského bulteriéra

Policisté na Vysočině zastřelili v sobotu odpoledne psa, který na ně podle nich útočil. Se stafordšírským bulteriérem byl u hřiště v Mostišti na Žďársku opilý muž, jenž se choval nevhodně,...

21. července 2024  7:40

Malé holčičky nechala matka u bazénu bez dozoru, jedna se topila. Policie hledá svědky

Policisté hledají další svědky události z jihlavského bazénu, kde se 16. června málem utopila pětiletá holčička. Zároveň by potřebovali vyslechnout lidi, kteří si tu ve stejný den všimli dvou velmi...

24. července 2024  15:26

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hlavní je arénu do prvního sněhu zastřešit. Stavba má za sebou první rok

Stavba jihlavské víceúčelové arény má za sebou bez pár dnů jeden rok. Práce za vysoutěžených 1,9 miliardy korun slavnostně začaly loni 28. července. Největší dnešní přání pracovníků dodavatelské...

24. července 2024  13:18

Nový jihlavský hotel ještě neotevřeli, Mádl už tu ale natáčel videoklip

V Komenského ulici v Jihlavě, kde začne brzy fungovat nový hotel, se v neděli kolemjdoucím naskytla nevšední podívaná. Sledovat mohli natáčení videoklipu k nové písničce Andrey Kalousové a Marie...

22. července 2024  15:52

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stříbrný dům v Jihlavě láká. Jako první v něm přespal architekt

Od slavnostního otevření Stříbrného domu v Jihlavě uplynuly přibližně dva měsíce, zájem lidí o prohlídku přitom neupadá, spíše naopak. Do krajského města Vysočiny míří s cílem prohlídnout si právě...

21. července 2024  10:19

Miniatura Slovanské epopeje malovaná pírkem havrana se dostala do knihy rekordů

V pelhřimovské expozici je v současné době k vidění i slavná Slovanská epopej Alfonse Muchy. Tedy přesněji řečeno její miniaturní provedení od jihlavského akademického malíře Jana Jiřího Rathsama....

26. července 2024  15:53

Malého chlapce pokousal na hlavě pes, hocha přepravil do nemocnice vrtulník

V Hodicích na Jihlavsku pes vážně pokousal malého chlapce. Událost se stala v pondělí večer. Záchranáři zraněného hocha letecky převezli s vážným zraněním do nemocnice v Brně. O napadení informoval...

26. července 2024  15:18

Sklárny ve Světlé postaví centrální sklad, výška 30 metrů se nelíbí všem

Průmyslová zóna na východním okraji Světlé nad Sázavou by se mohla výrazně rozrůst. Nové skladové prostory tu chce budovat sklárna Crystal Bohemia. Pro úspěšné zahájení výstavby je ale třeba změnit...

26. července 2024  12:02

Sprinterský talent Kubelík: V Paříži asi nervózní budu, pomáhá mi povídání

Příběh atleta Eduarda Kubelíka patří do kategorie těch, kterým na první poslech člověk skoro odmítá uvěřit. Kluk, kterého učitel tělocviku na podzim roku 2018 přemluvil, aby se zúčastnil...

26. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....