Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žďár chce po státu miliony za prohraný vleklý spor s bývalou učitelkou

  11:07
Žďár nad Sázavou žádá po státu částku kolem čtyř milionů korun. Taková škoda mu vznikla poté, co základní škola prohrála hlavní část pracovněprávního sporu s bývalou učitelkou Hanou Humpolíkovou. Další spory mezi školou a učitelkou stále pokračují. Město si stěžuje na nesprávný postup soudů a průtahy.

Spor se týká 4. žďárské základní školy Švermova. Bývalé učitelce musela vyplatit přibližně čtyři miliony korun. Peníze nyní společně s městem žádají po státu. | foto: Archiv MAFRA

„Město, respektive přímo jeho příspěvková organizace Základní škola Švermova 4, podalo žádost o náhradu škody ve výši téměř čtyři miliony koruny a náhradu nemajetkové újmy ve výši 500 tisíc korun kvůli nesprávnému úřednímu postupu,“ řekl starosta Martin Mrkos (Žďár - Živé město).

Soudy nejrůznějších instancí řeší spor učitelky se zaměstnavatelem už od roku 2007. Humpolíková nastoupila na 4. základní školu v roce 2004 jako záskok. Její smlouva na dobu určitou byla opakovaně prodlužována dodatky.

Učitelka po třech letech napadla takzvané řetězení smluv na dobu určitou, což bylo podle jejího názoru v rozporu se zákoníkem práce. Vedení školy považovalo pracovní poměr za ukončený a od července 2007 učitelce nepřidělovalo práci ani nevyplácelo plat.

Humpolíkové se v srpnu 2016 zastal Ústavní soud a zrušil všechna předchozí rozhodnutí okresního, krajského a Nejvyššího soudu. Podle Ústavního soudu pracovní poměr trval, a učitelce proto přísluší náhrady mzdy.

Výpověď pro nadbytečnost pak dostala učitelka definitivně až k 31. lednu 2017. Okresní soud jí pak až v únoru 2020 přiřkl náhradu mzdy ve výši asi 2,3 milionu korun a škola měla také zaplatit státu kolem dvou milionů na povinných odvodech.

Aby škola dostála svým závazkům, požádala následně o pomoc město coby svého zřizovatele. Zastupitelé loni v květnu odsouhlasili poskytnutí bezúročné půjčky škole do výše 2,35 milionu korun.

Průběh řízení nebyl fér, zlobí se starosta

Radní letos v únoru dospěli k závěru, že budou náhradu vzniklé škody vymáhat po státu. O možnosti požadovat náhradu nemajetkové újmy za průtahy řízení u ministerstva spravedlnosti hovoří i usnesení kontrolního výboru z loňského září.

„Považujeme za morální povinnost ozvat se a nastavit zrcadlo chronickým problémům české justice. Soudy se neskutečně dlouho táhnou, došlo k naprosto zásadnímu rozhodnutí, které nabořilo konzistentnost rozhodnutí všech předchozích soudů,“ připomíná starosta Mrkos, že zlom v kauze přinesl až v srpnu 2016 Ústavní soud.

Podle starosty žádost adresovaná ministerstvu spravedlnosti vychází ze zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem. Vedení města vadí i neúměrné průtahy v řízení, které v součtu let výrazně navýšily vyplácené částky.

„To jsou naše argumenty vedoucí k tomu, že se chceme ozvat. Průběh řízení nepovažujeme za fér a akceptovatelný,“ dodal ještě Mrkos.

Ministerstvo spravedlnosti žádost žďárské školy přijalo 18. února. „Ve věci bude ministerstvo postupovat zcela standardním způsobem. Žádost budeme analyzovat, poté si vyžádáme podkladové materiály, abychom mohli prověřit skutková tvrzení žadatele, jež budou následně hodnoceny právně. Po provedeném šetření bude zpracován návrh meritorního vyřízení věci, jenž mimo jiné stanoví lhůtu šest měsíců pro mimosoudní projednání uplatněných nároků,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Markéta Poslušná.

Počínání školy přezkoumá právní kancelář

Spor mezi školou a její bývalou učitelkou se táhne už čtvrté volební období. Opakovaně se k němu vrací rada, zastupitelstvo i jeho kontrolní výbor. Teď se do tohoto radničního ping-pongu místo standardního postoupení škodní komisi zapojila i právní kancelář Frank Bold, u níž si město nechalo zpracovat nezávislý posudek. Ten má odpovědět i na to, jestli je příčinná souvislost mezi vznikem škody a porušením pracovních povinností.

„Aby se předešlo jakýmkoli podjatostem, rozhodla rada oslovit renomovanou právní kancelář, která si vyžádala všechny materiály od roku 2007 až do současnosti,“ vysvětloval na únorovém zastupitelstvu ředitel žalované školy a zároveň radní Jaroslav Ptáček (ODS).

Právě na něj míří kritika části opozice. Nejčastěji Ptáčka, který byl radním i v době vzniku sporu s učitelkou, „grilují“ zastupitelé Změny 2018. Ředitel se opakovaně hájí, že postupoval vždy podle rozhodnutí soudů, a to už od 19. listopadu 2007, kdy okresní soud nepravomocně rozhodl, že postup školy „je v souladu s právními předpisy, není diskriminační ani v rozporu s dobrými mravy“.

„Základní chyba byla, že to k soudu vůbec došlo,“ reagoval zastupitel Jan Havlík (Změna 2018). Jeho kolegyně Miloslava Brychtová upozornila, že v této kauze pokračují další spory, kde se žalované částky pohybují kolem dvou milionů korun. Jde třeba o neuhrazenou náhradu za nevyčerpanou dovolenou nebo nemajetkovou újmu za údajnou pomluvu vyřčenou ředitelem.

Autor:
  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Není jara bez Zahrady. Populární výstava opět přiláká do Brodu tisíce lidí

25. dubna 2024  16:23

Není léta bez slunce, podzimu bez spadaného listí a zimy bez alespoň trochy sněhu. A jara? No přeci...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Jihlava prodá bývalé kasárny zpět armádě. Nesmí tu být cizí vojsko, volá SPD

25. dubna 2024  9:22

Jihlava prodá část bývalého pístovského vojenského areálu ministerstvu obrany. Armáda chce z...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...