Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Jihlavě opravili nádraží, které se má stěhovat. Architekt je zároveň radním

  12:02
Jeden z klíčových tuzemských dopravců, jihlavská firma ICOM transport, zrekonstruoval halu autobusového nádraží v Jihlavě. Investice je paradoxní, podle vizí města se má během několika let nádraží přestěhovat na nový dopravní terminál. Navíc jako architekt pro firmu pracuje radní David Beke.

Nový dopravní terminál by měl po několika etapách vzniknout v prostorách nynějšího vlakového nádraží Jihlava-město.

„Víme, že město Jihlava má v plánu mít autobusové nádraží jinde, ale přesto jsme nějak pocitově vyhodnotili, že v dnešní době budou peníze potřeba na něco jiného a že by autobusové nádraží v Jihlavě zase dál čekalo na nějakou rekonstrukci, a tak jsme to už nevydrželi a halu jsme opravili,“ řekla k investici za 20,5 milionů korun Kateřina Kratochvílová, předsedkyně představenstva ICOM transport.

Firma vlastní v České republice celkem čtrnáct autobusových nádraží, z nichž právě jihlavské je podle Kratochvílové tím největším. „Všechna ostatní naše nádraží už zrekonstruována byla,“ řekla Kratochvílová.

Letos firma investovala také 22,5 milionu korun do revitalizace nádraží v Dačicích. V příštím roce chystá investice do nádraží v Jindřichově Hradci. Předloni podobně vložila tři miliony do Moravských Budějovic a v roce 2018 to bylo sedmnáct milionů korun do autobusového nádraží v Humpolci.

Ano, jsem ve střetu zájmů, připouští Beke

Pozoruhodným paradoxem je, že architektem designových proměn všech nádraží ICOM transport včetně toho v krajském městě je jihlavský radní David Beke (ODS), který je stále architektem a současně také politikem, jenž zaštiťuje všechny dopravní změny v krajském městě. A tedy i vizi o přestěhování autobusového nádraží ze stávajícího umístění asi o půl kilometru vedle.

„Ano, za designem aktuální haly autobusového nádraží ICOM transport v Jihlavě stojí architekt David Beke,“ sdělila Michaela Doležalová, mluvčí ICOM transport.

Beke sám MF DNES řekl, že firmě autobusová nádraží navrhuje. „Já se k tomu asi nemohu vyjadřovat, jsem ve střetu zájmů, protože já firmě ICOM ty autobusáky navrhuju,“ připustil Beke.

Podle něj je většina nádražních budov patřících ICOMu už opravená. „Tato poslední čekala na opravu, a protože těch let, než k tomu stěhování dojde, je ještě před námi řada, Kateřina Kratochvílová rozhodla, že do toho těch dvacet milionů korun dá a na těch asi pět let ho ještě vylepší,“ řekl Beke. Jeho spolupráce s ICOM transport je prý dlouhodobá.

S pozemkem zatím firma nemá žádné záměry

Kratochvílová řekla, že strategii města na přestěhování autobusového nádraží respektuje.

„Je to rozhodnutí města a my se tomu budeme muset přizpůsobit. Naší firmě zůstane v centru města pozemek o rozloze hektar a půl,“ podotkla Kateřina Kratochvílová.

S pozemkem podle ní nyní firma nemá žádné záměry. „Jsme si vědomi, že má svou hodnotu. Budova nádraží může v budoucnu sloužit třeba komerčním účelům. Stěhování autobusového nádraží je nějaká budoucnost, s níž počítáme a uvidíme, jak budou na realizaci toho stěhování peníze. Zatím není ani pevný termín, že by se kvůli tomu například měnily jízdní řády,“ zmínila Kratochvílová.

„My jsme s primátorem Petrem Ryškou paní Kratochvílové řekli, kdy by ta etapa se stěhováním autobusáku do centrálního dopravního terminálu nejdříve přišla na řadu. Myslím, že tam bylo pět až sedm let,“ dodal Beke.

Největší změnou v nové hale kromě nového designu je přesun občerstvení do přízemí, kde je lépe přístupné cestujícím. Hala byla poněkud zmenšena, funguje tam kancelář informací, sociální zařízení či klasická úschovna zavazadel. Kompletní obnovou prošly také prostory pro řidiče a dispečery a část budovy, kde je ubytovna zaměstnanců s padesáti lůžky.

Možná je smíšená 18 metrů vysoká zástavba

Jihlavské autobusové nádraží má třicet vozových stání, denně vypraví asi 600 spojů. Z toho 15 procent jsou dálkové. „Za posledních deset let registrujeme nárůst spojů asi o 20 procent. Kraj objednává více dopravy, a co skončil covid, také dálkoví dopravci opět jezdí víc,“ řekl ředitel autobusové dopravy ICOM transport Miroslav Bartoška. Firma zaměstnává v rámci celé republiky 1 400 řidičů, z nich asi tři stovky jsou pracovníci z Ukrajiny.

Jak se jeví budoucnost prostoru autobusového nádraží z pohledu úřadů? Podle oficiálních informací zatím firma ICOM transport nepředložila žádnou konkrétní studii na jeho budoucí jiné využití. „Stavební úřad se tím zabývá až ve fázi, kdy se záměr začíná povolovat. My jsme se tím nezabývali,“ řekl šéf jihlavského stavebního úřadu Michal Jarco.

„Na tu lokalitu se dělal zatím jen odhad kapacity, co by se tam vešlo, ale není to konkrétní návrh. Žádná studie se tam ještě nedělala, plány vlastníka my zatím neznáme. Nekonzultovali s námi žádný záměr například s vazbami na městské pozemky,“ řekla Kateřina Bezděkovská z Útvaru městského architekta.

Ani jihlavský úřad územního plánování zatím neřešil žádnou studii o budoucím využití autobusového nádraží. „Nyní je tam možné využití definováno jako hodně univerzální. Dá se tam udělat smíšená zástavba pro polyfunkční stavby a soubory staveb. Připouští se tam výstavba obytných domů, nějaký obchod, možná je i drobná lehká výroba. Ale ne velké nákupní centrum s odbytovou plochou větší než tisíc metrů čtverečních, spíše budovy s bydlením, obchody a službami. Ty budovy mohou být až do výšky 18 metrů,“ přiblížila Pavlína Razimová z Úřadu územního plánování.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Komfortní a důstojné. V domově pro seniory zkouší speciální koupací křeslo

29. dubna 2024  8:44

Inovativní formu koupání klientů, která je zatím v Česku ojedinělá, zkoušejí nyní v chotěbořském...

Pauza, jinak skončím na psychiatrii. Liba o dotěrných rodičích i Haškovi v politice

29. dubna 2024  15:35

Slavnou jihlavskou Duklou v minulosti prošla i celá řada skvělých slovenských hokejistů. Mezi ty...

Hledali jen využití hřiště, dnes jim na vesnickou burzu jezdí tisíce lidí

29. dubna 2024  15:08

Řady aut, tisíce lidí, vůně klobás a hlavně mimořádně pestrá nabídka různých věcí, často v retro...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

Komfortní a důstojné. V domově pro seniory zkouší speciální koupací křeslo

29. dubna 2024  8:44

Inovativní formu koupání klientů, která je zatím v Česku ojedinělá, zkoušejí nyní v chotěbořském...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...