Fazole na kyselo
Suroviny: 300 g bílých fazolí, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 jarní cibulka, 1 chilli paprička, sůl, špetka mletého pepře, cukr a ocet dle chuti, bylinky na ozdobení
Postup:
1. Fazole namočíme přes noc do studené vody, pak je propláchneme a scedíme. Nasypeme je do hrnce, zalijeme čerstvou vodou a zvolna vaříme doměkka.
2. Měkké fazole přecedíme a vývar uchováme. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Osmahneme ji na rozehřátém másle. Vmícháme hladkou mouku a orestujeme ji. Jíšku postupně a za stálého míchání zalijeme vývarem z fazolí a 10 minut necháme povařit.
3. Do omáčky přidáme uvařené fazole, najemno nasekanou jarní cibulku a chilli papričku. Dochutíme ji solí a pepřem, cukrem a octem a ještě krátce povaříme. Podáváme s vařenými bramborami a zdobíme čerstvými bylinkami.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 2035 kJ/486 kcal