Doporučujeme

7x zdravé luštěniny, které budete milovat

Luštěniny k dietě a zdravému stravování neodmyslitelně patří. Přestaňte se jich bát!

Hrachová polévka s uzeným tofu

Suroviny: 250 g žlutého hrachu, 150 g kořenové zeleniny (mrkev+celer), sůl ?1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2-3 lžíce oleje, 160 g uzeného tofu, mletý černý pepř, dle chuti sušená majoránka



?Postup:

1. Hrách zalijeme studenou vodou a přes noc necháme nabobotnat. Pak ho scedíme, zalijeme čerstvou vodou tak, aby hladina sahala asi 1 cm něj, a zvolna necháme vařit. Dle potřeby přiléváme tekutinu.


2. Mrkev s celerem očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Když je hrách měkký, osolíme ho. Přidáme k němu zeleninu a také povaříme.


3. Cibuli s česnekem oloupeme, pokrájíme nadrobno a orestujeme na oleji v pánvi. Přidáme na kousky pokrájené tofu a také ho osmahneme.


4. Směs z pánve vmícháme do polévky. Polévku dle potřeby rozředíme a dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Už jen krátce ji povaříme a odstavíme ji.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1420 kJ/339 kcal

Počet porcí/kusů 4



Cizrna s pórkem na kari

Suroviny: 200 g cizrny, 3 bobkové listy, 1 pórek, 2 cibule,  ?2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce kari, 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany ke šlehání, šťáva z 1 citronu, sůl, mletý černý pepř



Postup:

1. Cizrnu propláchneme a nejlépe přes noc namočíme do vody. Slijeme ji, zalijeme čerstvou vodou a přivedeme k varu. Přidáme bobkový list a vaříme asi 60 minut doměkka. Pak cizrnu scedíme.


2. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osmahneme ji v hrnci na rozehřátém oleji. Přidáme kari, polovinu cizrny a zalijeme vývarem. Krátce povaříme a hrnec odstavíme. Cizrnu s cibulí rozmixujeme dohladka.


3. Poté přidáme do hrnce zbylou cizrnu, pórek a vše společně vaříme 10 minut. Nakonec zjemníme smetanou a dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Cizrnu s pórkem rozdělíme do talířů a podáváme např. s pečivem.


Doba přípravy 90 (bez namáčení) minut.

1 porce obsahuje 1095 kJ/262 kcal

Počet porcí/kusů 4



Fazole s ořechy

Suroviny:
300 g fazolí, 40 g červené cibule, 1 svazeček petrželky, 100 g vlašských ořechů, 100 g oliv, 1 lžíce olivového oleje, 50 ml červeného vinného octa, sůl, mletý pepř



?Postup:

1. Fazole přebereme, propláchneme a zalijeme studenou vodou. Necháme namočené alespoň 2 hodiny. Pak je uvaříme téměř doměkka a necháme zchladnout.


2. Cibuli oloupeme a podélně nakrájíme na nudličky. Petrželku opláchneme a nasekáme nadrobno.


3. Vodu z fazolí slijeme a necháme je okapat. Ořechy v ruce rozdrtíme na menší kousky. Přidáme je k fazolím společně s cibulí, olivami a nasekanou petrželkou. Promícháme.


4. Z olivového oleje, vinného octa, soli a mletého pepře připravíme zálivku, kterou nalijeme na fazolovou směs. Fazole s ořechy můžeme podávat jak teplé, tak zastudena. Zdobíme bylinkami. Vhodnou přílohou je pečivo.


Doba přípravy 40 (bez doby namáčení) minut.

1 porce obsahuje 1752 kJ/418 kcal

Počet porcí/kusů 4



Hrách na kmíně

Suroviny:
400 g loupaného hrachu, sůl, 1 velkou cibuli, 3 stroužky česneku, 1 zelenou papriku, 1 červenou papriku, 2 větší rajčata, 3 lžíce oleje, 1 lžičku kmínu, 30 g hladké mouky,  ?mletý černý pepř



Postup:

1. Hrách propláchneme, zalijeme studenou vodou a přes noc necháme nabobtnat. Druhý den ho v čerstvé vodě uvaříme doměkka. Těsně před koncem vaření ho osolíme. Měkký hrách scedíme a necháme okapat.


2. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. Z paprik odstraníme samínka a nakrájíme je na nudličky. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme nadrobno.


3. V kastrolu rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli s kmínem. Přidáme papriky s česnekem a orestujeme je. Vše zaprášíme moukou, mírně podlijeme vodou, osolíme a asi 10 minut povaříme.


4. Do kastrolu přidáme hrách a rajčata. Vše společně prohřejeme, dochutíme solí a pepřem a odstavíme. Podáváme s rýží.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1810 kJ/432 kcal

Počet porcí/kusů 4



Čočkové kari s vajíčkem

Suroviny: 250 g hnědé čočky, 1 cibule, 250 g mrkve, 600 g brambor, 1 lžíce másla, 500 ml vývaru, 250 ml kokosového mléka, asi 1 lžíce kari koření, sůl, mletý černý pepř, 4 vejce, bylinky na ozdobu



?Postup:

1. Čočku namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat.


2. Cibuli, mrkev i brambory oloupeme a nasekáme na kostičky. V kastrolu rozehřejeme máslo a cibuli s mrkví na něm orestujeme. Pak přidáme scezenou čočku a brambory, zalijeme vše vývarem a dusíme téměř doměkka. Dle potřeby přiléváme vodu.


3. Do směsi přidáme kokosové mléko a kari. Vše dovaříme doměkka, osolíme a opepříme.


4. Vejce uvaříme nahniličko. Zchladíme je ve studené vodě, oloupeme a rozkrojíme. Čočkovo-zeleninovou směs rozdělíme na talíře, doplníme vejci a ozdobíme bylinkou.


Doba přípravy 35 (bez doby bobtnání) minut.

1 porce obsahuje 2356 kJ/563 kcal

Počet porcí/kusů 4



Fazole na kyselo

Suroviny: 300 g bílých fazolí, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 jarní cibulka, 1 chilli paprička, sůl, špetka mletého pepře, cukr a ocet dle chuti, bylinky na ozdobení



Postup:

1. Fazole namočíme přes noc do studené vody, pak je propláchneme a scedíme. Nasypeme je do hrnce, zalijeme čerstvou vodou a zvolna vaříme doměkka.


2. Měkké fazole přecedíme a vývar uchováme. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Osmahneme ji na rozehřátém másle. Vmícháme hladkou mouku a orestujeme ji. Jíšku postupně a za stálého míchání zalijeme vývarem z fazolí a 10 minut necháme povařit.


3. Do omáčky přidáme uvařené fazole, najemno nasekanou jarní cibulku a chilli papričku. Dochutíme ji solí a pepřem, cukrem a octem a ještě krátce povaříme. Podáváme s vařenými bramborami a zdobíme čerstvými bylinkami.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 2035 kJ/486 kcal



Cizrnový salát s bylinkami

Suroviny:
400 g sterilované nebo 160 g sušené cizrny, 250 g cherry rajčátek, 1 salátovou okurku, 4 jarní cibulky, 3 řapíky celeru, sezamová semínka

Na zálivku: 4 snítky čerstvé máty, 4 snítky petrželové nati, 6 lžic panenského olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy, sůl, mletý černý pepř



Postup:

1. Ze sterilované cizrny slijeme nálev, propláchneme ji a necháme okapat. Můžeme použít i sušenou cizrnu, kterou den předem namočíme a druhý den uvaříme doměkka.


2. Rajčátka a okurku omyjeme, jarní cibulky očistíme, řapíky celeru oloupeme. Okurku podélně rozčtvrtíme a nakrájíme na kousky, rajčátka na čtvrtiny, cibulky na kolečka a řapíky celeru nadrobno.


3. Mátu i petržel omyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno. V misce smícháme olivový olej s citronovou šťávou, mátou a petrželí a dochutíme solí a pepřem.


4. Do větší mísy vsypeme cizrnu, přidáme nakrájenou zeleninu, vše zakapeme zálivkou a dobře promícháme. Salát necháme asi 30 minut odpočívat v lednici. Jednotlivé porce pak posypeme sezamovými semínky a podáváme s pečivem.


Doba přípravy 15 (bez odležení a vaření cizrny) minut.

1 porce obsahuje 2013 kJ/481 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás