Cizrnový salát s bylinkami
Suroviny: 400 g sterilované nebo 160 g sušené cizrny, 250 g cherry rajčátek, 1 salátovou okurku, 4 jarní cibulky, 3 řapíky celeru, sezamová semínka
Na zálivku: 4 snítky čerstvé máty, 4 snítky petrželové nati, 6 lžic panenského olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy, sůl, mletý černý pepř
Postup:
1. Ze sterilované cizrny slijeme nálev, propláchneme ji a necháme okapat. Můžeme použít i sušenou cizrnu, kterou den předem namočíme a druhý den uvaříme doměkka.
2. Rajčátka a okurku omyjeme, jarní cibulky očistíme, řapíky celeru oloupeme. Okurku podélně rozčtvrtíme a nakrájíme na kousky, rajčátka na čtvrtiny, cibulky na kolečka a řapíky celeru nadrobno.
3. Mátu i petržel omyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno. V misce smícháme olivový olej s citronovou šťávou, mátou a petrželí a dochutíme solí a pepřem.
4. Do větší mísy vsypeme cizrnu, přidáme nakrájenou zeleninu, vše zakapeme zálivkou a dobře promícháme. Salát necháme asi 30 minut odpočívat v lednici. Jednotlivé porce pak posypeme sezamovými semínky a podáváme s pečivem.
Doba přípravy 15 (bez odležení a vaření cizrny) minut.
1 porce obsahuje 2013 kJ/481 kcal
Počet porcí/kusů 4