2. KURKUMA
Jde o indické koření zvané také indický šafrán a dlouhá staletí je používána jako lék proti rakovině. V jídelníčku tak působí jako prevence proti rakovině prsu. Již mnoho let s ní pracuje ajurvéda a také v celostní medicíně je známá pro své antibakteriální vlastnosti. Kurkuma má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Skvěle působí při boji s akné nebo proti jemným linkám a vráskám. Také rozjasňuje pleť a zesvětluje tmavé skvrny na obličeji. Kurkuma se příliš nehodí pro ženy s citlivou pletí, protože může snadněji dojít k podráždění, má intenzivní chuť a aroma. „Při dietě je prospěšná hlavně kvůli obsahu antioxidantů. Z nich je bohatě zastoupen kurkumin – oranžový pigment, který dává kurkumě typickou barvu. Má významné protizánětlivé vlastnosti a jeví se i jako prevence vzniku obezity, protože má schopnost ovlivňovat metabolismus tuků,“ říká Bartolomějová.
Věděli jste, že…
…kurkuma je v Indii podle dochovaných dokladů denně používána jako lék, zkrášlovací prostředek, koření nebo barvivo již nejméně 6000 let? Stejně tak čínská medicíny zná její kouzlo už 1000 let.
Kurkuma také v lidském těle neutralizuje škodlivé vlivy glutamátu sodného. Ten se přidává do mnoha jídel, polotovarů a kořenících přípravků všude, kde je potřeba zvýšit chutnost pokrmu. „Má ale špatný vliv na lidské neuroreceptory, obzvlášť při pravidelné konzumaci. Kurkuma tento vliv neutralizuje. Hojně toho využívá asijská kuchyně,“ říká trenérka Kateřina Hollerová.