4. ČERNÝ KMÍN
V Asii a na Středním východě je černý kmín považován za všelék, a proto se používá jako prostředek na podporu imunity, při dýchacích potížích, při problémech s játry, ledvinami a srdcem, ale i při pocitech psychické nepohody. „Vědci při různých výzkumech také zjistili, že rovněž pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru, či snižovat krevní tlak. Právě vyrovnaná hladina krevního cukru je při redukci nezbytná,“ vyjmenovává účinky tohoto koření nutriční specialistka. Denní dávka černého kmínu představuje zhruba jednu až dvě čajové lžičky. Ideální je například pití čaje z tohoto koření.
Věděli jste, že…
…semínka černého kmínu můžete jednoduše přidat k běžným jídlům, protože jejich chuť připomíná směs tymiánu, oregana a muškátového oříšku? Přidat je můžete k masu, do dresinků, ale také do zdravých smoothies.