Zapékané brambory s houbami, špenátem a rajčaty
Suroviny: 400 g čerstvých hub, ?3 lžíce másla, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?1 cibule, ?3 stroužky česneku, ?olivový olej, ?500 g mraženého listového špenátu, ?asi 100 ml smetany, ?500 salátových brambor, ?500 g sterilovaných rajčat (celých), ?hrst lístečků bazalky, ?150 g cherry rajčátek, ?100 g strouhaného sýra
Postup:
1. Houby očistíme, nakrájíme na plátky a orestujeme je na másle na pánvi. Osolíme je a opepříme. Cibuli s česnekem oloupeme a nasekáme nadrobno. Pak je necháme zesklovatět na troše oleje v pánvi. Přidáme rozmrazený špenát. Podlijeme ho smetanou, osolíme, opepříme a krátce podusíme.
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Rajčata vyjmeme z konzervy a také je nakrájíme na kolečka.
3. Pekáček vytřeme olejem a rozložíme do něj brambory. Lehce je osolíme a zakryjeme je podušenými houbami. Přidáme špenát a rajčata. Vše zalijeme nálevem z rajčat rozmíchaným s nasekanou bazalkou, zakryjeme alobalem, vložíme do trouby a při 180 °C necháme péct asi 30 minut.
4. Alobal z pekáčku odstraníme. Zeleninu poklademe cherry rajčátky, zasypeme sýrem a vrátíme do trouby. Pečeme, dokud sýr nezezlátne.
Doba přípravy 70 minut.
1 porce obsahuje 1885 kJ/450 kcal
Počet porcí/kusů 4