Zapečené brambory s uzeným masem
Suroviny: 1000 g brambor, ?2 střední cibule, ?2 lžíce sádla, ?250 g uzeného masa nebo uzeniny, ?200 g zeleného hrášku, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?2 vejce, ?250 ml mléka
Postup:
1. Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka. Zchladlé oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V kastrůlku rozehřejeme jednu lžíci sádla a cibulku na něm orestujeme dozlatova.
2. Uzené maso nakrájíme na drobné kostičky. Zapékací mísu vymažeme zbylým sádlem. Na dno rozložíme vrstvu brambor a posypeme je částí orestované cibulky, částí uzeného masa a hrášku. Osolíme, opepříme a překryjeme další vrstvu brambor. Pokračujeme ve vrstvení a zakončíme bramborami posypanými cibulkou.
3. Povrch osolíme, opepříme a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 10 minut. Rozmícháme vejce s mlékem a směsí přelijeme brambory. Zapékací nádobu vrátíme do trouby a dopečeme dozlatova.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 2550 kJ/609 kcal
Počet porcí/kusů 4