Salát plný vitaminů, který určitě v období chřipek oceníte.

Ingredience

400 g červené řepy
sůl
3 lžíce citronové šťávy
2 lžíce medu
4 lžíce olivového oleje
3 lžíce balzamikového octa
čerstvě drcený černý pepř
2 jablka
100 g drobných listů salátu
100 g sýra s modrou plísní

1. Řepu oloupeme, nakrájíme podélně na čtvrtiny a potom na tenké plátky. V rendlíku přivedeme k varu asi 250 ml vody, lehce ji osolíme, přidáme 2 lžíce citronové šťávy a pokrájenou řepu. Podle potřeby dolijeme tolik vody, aby byla řepa ponořená. Přiklopíme pokličkou a zvolna vaříme doměkka.

2. Vývar z řepy scedíme do nového kastrůlku. Uvařenou řepu necháme vychladnout. Řepný vývar přivedeme k varu, poté teplotu snížíme a za občasného míchání necháme zvolna odpařit téměř všechnu tekutinu. Základ dresinku setřeme do misky, přimícháme med, olej, ocet, pepř a špetku soli.

3. Jablka omyjeme, rozkrojíme na čtvrtky a odstraníme jádřince. Nakrájíme je na tenké plátky, dáme do mísy, pokapeme zbylou citronovou šťávou a promícháme. Přidáme uvařenou řepu, proprané salátové lístky, na menší kousky pokrájený sýr, špetku pepře a společně zlehka promícháme. Salát podáváme přelitý dresinkem.