Cannelloni jsou těstoviny ve tvaru trubiček, které jsou přímo stvořené k tomu, je naplnit a zapéct.

Ingredience

Náplň:

100 g baby špenátu
6 polévkových lžic olivového oleje (+ na vymazání)
2 cibule
5 stroužků česneku
sůl podle chuti
300 g kuřecích prsou bez kůže
pepř podle chuti
100 ml 31% smetany ke šlehání
2 vejce
špetka muškátového oříšku
hrst tymiánu
50 g sýru gorgonzola
200 g ricotty

Bešamel:

50 g másla
50 g hladké mouky
500 ml mléka
špetka muškátového oříšku
sůl podle chuti
pepř podle chuti

Těstoviny:

1 balení těstovin cannelloni
parmazán (+ na zdobení)

1. Špenát vložíme do cedníku, přelijeme horkou vodou, necháme okapat a nasekáme najemno. Na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, utřený česnek, osolené kuřecí maso a po chvíli přidáme špenát. Dobře promícháme, osolíme, opepříme a odstavíme z plotny.

2. Smetanu vyšleháme s vajíčky, ochutíme ji muškátovým oříškem, lístečky tymiánu a vmícháme do ní nastrouhaný sýr. Směs nalijeme ke špenátu, promícháme, přidáme ricottu a zamícháme.

3. Na bešamel si v hrnci rozpustíme máslo, vsypeme do něj mouku, důkladně promícháme a vytvoříme jíšku. Za stálého míchání přilíváme po částech mléko a nakonec omáčku ochutíme muškátovým oříškem, solí, pepřem a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.

4. Těstoviny naplníme špenátovou směsí s masem a dáme je vedle sebe do zapékací misky vymazané olivovým olejem. Zalijeme je bešamelovou omáčkou, posypeme nastrouhaným parmazánem, zakryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 45 minut. Na posledních 15 minut sundáme alobal. Hotové cannelloni servírujeme posypané čerstvým parmazánem a čerstvou řeřichou. Můžeme podávat třeba s rajčatovým salátem.