Ingredience Chléb: 350 g hladké mouky Hráškový dip: 300 g hrášku |
1. Do mísy prosijeme oba druhy mouky, přidáme sůl, sodu, najemno nastrouhanou očištěnou mrkev, nasekané ořechy, jogurt a tolik mléka, aby vzniklo měkké, celkem lepivé těsto.
2. Přendáme ho na pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujeme kulatý bochník. Dáme ho na plech vyložený pečicím papírem a nožem uděláme několik zářezů. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 35 - 40 minut. Po upečení by měl chléb při poklepání na dno znít dutě.
3. Do mixéru dáme hrášek, tvaroh, oloupaný stroužek česneku, citronovou šťávu a 2 lžíce oleje. Vše rozmixujeme dohladka a dochutíme solí a pepřem. Pyré přendáme do misky, pokapeme zbylým olivovým olejem a posypeme rozdrobenou fetou. Hráškový dip dozdobíme lístky máty a podáváme ho s mrkvovým chlebem.