Superpotraviny mají extrémně vysoký obsah výživných látek a v porovnání s počtem obsažených kalorií nabízejí spoustu zdravotních přínosů. Posilují kosti i imunitní systém, jsou prevencí chronických onemocnění, zlepšují zrak, pleť i výkon mozku.
ilustrační snímek

Každá ze superpotravin má své „specifikum“, kterým vás může podpořit v boji s nadváhou. Cílem je zařadit každou z nich do vašeho týdenního jídelníčku tak často, jak jen to jde. Výhledově pak tyhle potraviny nahradí všechny nezdravé.

A nějaké hladovění? To pusťte z hlavy. Díky nízkému počtu kalorií si většinu z nich můžete dopřávat do sytosti, a přesto přitom budete hubnout. Připravili jsme pro vás i pár receptů, kterými se můžete nechat inspirovat. Odtučňovací kúra se tak obratem ruky může pro vás stát požitkem.

Co vás zbaví nadbytečných kilogramů?

Každá z těchhle potravin vás může efektivně podpořit v boji s tělesnou váhou. Dodá vám navíc porci antioxidantů, vitaminů a stopových prvků.

ilustrační snímek

Povzbuzení imunity: kurkuma

Kurkuma obsahuje barvivo kurkumin, které zvyšuje intenzitu spalování tuků. Stimuluje totiž větší produkci žluči, a ta zase způsobuje štěpení tuků ve střevech. Takový osvěžující nápoj s kurkumou je ideálním startem do nového dne.

Zázvorový drink s kurkumou
Nastrouhejte 10 g neoloupaného oddenku bio zázvoru. Omyjte horkou vodou 1/2 bio citronu. Asi polovinu nakrájejte na plátky, ze zbytku vymačkejte šťávu. Zázvor, plátky citronu, špetku kurkumy a 1/2 lžičky mletého pepře přelijte 260 ml vařící vody. Nechte 10 minut louhovat, pak slijte a vymačkejte přes sítko. Podle chuti přislaďte medem.

Asi 24 kcal

Papaya

Spalování tuků: papája

Ovocného pokušení si můžete dopřát, kolik budete chtít. Papája má totiž jen 35 kcal ve 100 gramech. V tomtéž množství najdete ale také pouhých 7 gramů sacharidů, takže je ideálním nízkosacharidovým ovocem pro ty, kteří se nechtějí vzdát sladké chuti.

Bowle se smoothie z papáji a manga
Z 1/4 papáji vyberte semínka a odložte je stranou. Z dužiny odkrojte 3 plátky, zbytek nakrájejte na kostičky, stejně jako 1/4 manga. Rozdělte na poloviny 1 oloupaný pomeranč. Jednu nakrájejte na plátky, z druhé vymačkejte šťávu. Pomerančovou šťávu rozmixujte s papájou, mangem, 60 g netučného tvarohu a 1/4 banánu. Pyré v misce posypejte 1 lžičkou chia semínek, 1 lžičkou amarantových burizonů, 1 lžičkou strouhaného kokosu a semínky z papáji. Ozdobte plátky pomeranče a papáji.
Asi 450 kcal

Kokosový olej mám široké možnosti využití, nejen pro krásný vzhled, ale i v kuchyně najde své uplatnění.

Extra porce vlákniny: kokosový ořech

Tenhle exotický ořech má sice vysoký obsah tuku, ale kokosová voda je izotonická (fyziologická), takže ji tělo vstřebává lépe než jiné tekutiny. 

Dužina obsahuje hodně vlákniny a kokosový olej má vysoký podíl mastných kyselin s krátkým a středním řetězcem, velmi snadno se tedy spalují a neukládají se v organismu.

Nahraďte každý den 1 lžíci tuku 1 lžící kokosového oleje.

Amarant

Náhrada sacharidů: amarant

Zrnka téhle pseudoobiloviny jsou bohatá na vlákninu, ale na rozdíl od ostatních druhů obilovin mají mnohem méně sacharidů. Kromě toho je amarant (laskavec) bezlepkový a zároveň má nejvyšší obsah bílkovin ze všech druhů obilí (asi 18 procent).

Bramborové placičky s amarantem
Nakrájejte nadrobno 1/2 cibule. Propláchněte a osušte 40 g amarantu. Rozehřejte 1 lžičku oleje a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte amarant a přilijte 90 ml vody. Povařte pod pokličkou na mírném ohni asi 20 minut. Nastrouhejte 125 g moučných brambor, uvařených předešlý den. Pak zapracujte do brambor uvařený amarant a 1 lžíci sezamového oleje. Dochuťte solí a pepřem. Vytvarujte asi 1OE2 cm silné placičky o průměru 5 cm. Smíchejte 1 lžičku sezamu s 50 g amarantových burizonů a placičky obalte v téhle směsi. V pánvi rozpalte 20 ml oleje a opékejte na něm placičky asi 10 minut dozlatova. Vhodným doplňkem je avokádové guacamole.
Asi 500 kcal

Chia semínka

Zahnání hladu: chia, konopná a lněná semínka

Všechny tři druhy semínek obsahují hodně vlákniny, bílkovin a omega-3 mastných nenasycených kyselin. Protože semínka po požití nabobtnají a zvětší svůj objem na dvojnásobek, dokážou na delší dobu zasytit. Proto se hodí na sytou snídani (například do müsli nebo ovesné kaše). 

Už 1-2 lžičky chia, konopných a lněných semínek denně chrání před přibíráním na váze.

Brokolice

Zdroj živin: brokolice

Kromě spousty vitaminu C a minerálních látek obsahuje jedna porce brokolice 115 g vápníku, patří také k druhům zeleniny s nejvyšším podílem bílkovin. Díky vysokému obsahu vlákniny nadlouho zasytí, přičemž má velmi málo kalorií.

Těstoviny s brokolicí a vejcem
Nakrájejte 1/2 červené cibule na měsíčky. Nasekejte nadrobno 1 stroužek česneku. Asi 30 g hlívy královské buď rozkrojte na poloviny, nebo na čtvrtiny (podle velikosti hub). Brokolici (70 g) rozeberte na jednotlivé růžičky. Rozehřejte 1 lžíci slunečnicového oleje a zprudka na něm opečte česnek, 1/2 lžičky kurkumy, cibuli a houby. Přilijte 150 ml zeleninového vývaru. Vmíchejte 250 g netučného čerstvého sýra, 80 g těstovin (např. rigatoni), růžičky brokolice a 25 g mraženého hrášku. Dochuťte solí a pepřem. Povařte pod pokličkou 12-15 minut, občas promíchejte. Vejce vařte 6-7 minut naměkko, pak ho zchlaďte a oloupejte. Půlku chilli papričky nakrájejte na kolečka. Jakmile jsou těstoviny uvařené al dente (na skus), dochuťte je podle potřeby solí a pepřem. Při servírování přidejte uvařené vejce, 10 g rukoly a pokrm posypejte kolečky chilli papričky.
Asi 450 kcal

V Chebu se koná druhý ročník Wine and fresh food festivalu. (1. srpna 2020)

Zásoba energie: avokádo

S 15 g tuku ve 100 g patří avokádo k vysoce kalorickým potravinám. Většinu z nich ale představují „dobré“, tedy nenasycené mastné kyseliny, které organismus přemění v energii. Ovoce také obsahuje enzym lipázu, která zlepšuje proces trávení a současně zvyšuje odbourávání tukových buněk. 

Výzkumy prokázaly, že lidé, kteří konzumovali denně půlku avokáda, měli o 33 procent menší riziko vzniku nadváhy a ukládání tuku v partii břicha.

Zelený práškový čaj Matcha

Detoxikace těla: čaj matcha

Díky hodnotným vitaminům, aminokyselinám, vláknině, polyfenolům, antioxidantům a kofeinu má zelený čaj povzbuzují účinek na zažívání a zlepšuje metabolismus. Obsažené hořčiny kromě toho tlumí pocit hladu a snižují chuť na sladké. 

Denně byste si proto měla dopřát šálek čistého čaje matcha (jenom přelitého vodou).

Skořice

Snížení hladiny cukru v krvi: skořice

Díky konzumaci skořice klesá hladina inzulinu v krvi - místo aby se odbourával krevní cukr, je odbouráván tělesný tuk. 

Výzkumy prokázaly, že už 1 g skořice v jídle denně může snížit hladinu krevního cukru o 30 procent. Klidně tedy zahrňte do svého jídelníčku tohle jinak „zimní“ koření.

ilustrační snímek

Budování svalů: kadeřávek

Zelenina z rodu brukev (košťáloviny) má minimum kalorií (méně než 50 kcal v 100 g), neobsahuje žádné sacharidy, zato hodně vlákniny, která je dobrá pro zažívání a dodá nadlouho pocit sytosti. Vysoký obsah bílkovin podporuje budování svalstva, zatímco vitamin C stimuluje látkovou výměnu a spalování tuků.

Tahle zelenina má v sobě také hořčiny, které stimulují hormonální rovnováhu a potlačují pocit hladu.

Ilustrační fotografie

Stimulace metabolismu: chilli

Rostlinný alkaloid kapsaicin, který je příčinou palčivé chuti chilli, brzdí návaly nezvladatelného hladu, zlepšuje zažívání, povzbuzuje metabolismus a spalování tuků.

Chilli sladké brambory
Oloupejte a nadrobno nakrájejte 1 cibuli a 1 stroužek česneku. Čtvrtku chilli papričky zbavte semínek a nasekejte. Sladké brambory (110 g) nakrájejte na kostičky o hraně asi 1 cm. Z 1 zelené papriky vykrojte semeník a nakrájejte ji na malé kousky. V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a opečte na něm nejprve cibuli, chilli a česnek. Přidejte sladké brambory a papriku a opékejte ještě asi 2 minuty. Poté krátce se zeleninou osmahněte 1 lžičku rajského protlaku a 1/2 lžičky hořkého kakaa. Přidejte 100 g konzervovaných nakrájených rajčat a ochuťte špetkou sušeného tymiánu, mletého nového koření, černého pepře a solí. Povařte celkem asi 20 minut. Slijte 100 g kidney fazolí (z konzervy) a po 10 minutách varu je přidejte do hrnce. Asi 25 g zakysané smetany ochuťte solí a pepřem a přidejte k hotovému pokrmu při servírování.
Asi 320 kcal