Zázračné zelí
Nakrouhejte hlávku zelí, přidejte trochu strouhané mrkve nebo kopr, zakápněte olejem a máte hotový podzimní salát pro celou rodinu. A když nebudete líní, můžete nechat zelí zkvasit. Vyrobíte si tak super zdravou bombu!
Kysaná zelenina obsahuje probiotika podporující dobré fungování trávicí soustavy. Mléčná kyselina usnadňuje trávení bílkovin a cukrů a přispívá k lepšímu vstřebávání vápníku i ke snižování cholesterolu v krvi. Navíc díky kvašení si zelí zachová dostatek vitaminů a minerálů, čímž posiluje naši obranyschopnost. Ostatně co jiného jedli naši předci? Exotické potraviny nebyly k mání, kdežto zelí se našlo v každé domácnosti.
Z dalších výživových složek zmiňme antioxidanty, jedním z nich je i vitamin C. V syrovém stavu je ho v zelí nejvíce, v tomto směru červená varianta předčí bílou klasiku.
Dnes už asi každý ví, že antioxidanty bojují s přemírou volných radikálů v organizmu. Antioxidanty potřebuje každý, ve větší míře pak hlavně ti, kdo se špatně stravují, hodně nervují nebo kouří. Kdybyste je dali na pomyslné misky vah a volné radikály nechali dlouhodobě převažovat nad antioxidanty, nechtěně byste přispěli k rozvoji srdečně-cévních chorob, degenerativnímu onemocnění mozku či nádorovému bujení.