Doporučujeme

ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Zařaďte do jídelníčku fialovou. Prospěje zdraví a oddálí stárnutí

  • 0
Fialové ovoce a zelenina jsou nejen chutné, ale také mimořádně prospěšné našemu tělu.

Borůvky, hrozny nebo lilek mají jedno společné, a sice tmavé zabarvení. Patří do specifické skupiny fialových potravin, které září sytými tóny od temně rudé až po noční modrou. 

Těchto odstínů dosahují díky zvláštním rostlinným barvivům, takzvaným antokyanům, které rostliny chrání kupříkladu před škodlivým UV zářením ze slunce.

Podporují srdce a krevní oběh

Zařadíte-li fialové potraviny do svého běžného jídelníčku, můžete od nich očekávat spoustu výhod pro své zdraví. Rostlinné látky na sebe například poutají volné radikály, tedy molekuly, které přispívají ke stárnutí buněk. Ovoce a zelenina tmavých barev dále potlačují záněty a prospívají krevnímu řečišti. Je to skoro přírodní pramen mládí.

Antokyany kromě toho dokážou zbrzdit růst rakovinných buněk a předcházet kardiovaskulárním chorobám i vzniku cukrovky druhého typu. A to jsme dosud vyjmenovali jen ty nejdůležitější z jejich prospěšných vlastností.

Kolik antokyanů ovoce nebo zelenina obsahuje, záleží na druhu a prostředí, tedy na tom, kde rostly, jaké je tam teplo, kolik měly světla nebo vláhy. Nejvíce antokyanů mají lilky, borůvky, modré hrozny, třešně a černý rybíz, jehož šťáva obsahuje až 4000 mg antokyanů ve 100 ml. To je prostě absolutní špička!

Pomáhají proti vysokému tlaku

 Dobré je také vědět, že antokyany mají přirozený účinek na snižování krevního tlaku, pacienti s hypertenzí by je proto měli konzumovat co nejčastěji. 

Máte-li ale naopak nízký krevní tlak, jezte tyto druhy spíš střídmě. Protože jsou fialové potraviny nejen zdravé, ale také hezky vypadají na talíři, jsou nyní na trhu dokonce už i fialové brambory, květák nebo mrkev.

Koktejl pro vaše zdraví

Umixujte si nápoj plný zdraví. Vezměte hrst kanadských borůvek, pár kuliček tmavého hroznového vína a jeden zralý fík, který nápoj osladí. Dolijte vodou nebo mlékem. Chutnat vám bude i pečený lilek s červenou řepou a olejem.


  • Vybrali jsme pro Vás