Doporučujeme

Vyzkoušejte dělenou stravu i v zimě. Můžete zhubnout i bez odpírání

  • 0
S tímto úspěšným konceptem hubnutí se nemusíte ničeho zříkat, přesto se začnou nadbytečná kila se postupně rozpouštět. Vyzkoušejte dělenou stravu i v zimě. Třeba to bude zrovna vaše cesta.

Vánoce se všemi obvyklými lákadly, jako je cukroví, kapr se salátem, chlebíčky, dortíky, svařák atd., jsou za námi. Samé lenošení, sezení a gaučink, to se pak právě tyhle laskominy rychle ukládají, nejvíce na břiše a na bocích.

Přesto existuje jeden návod, takový trik, se kterým si klidně a bez výčitek můžete dopřát něco dobrého... Tzv. zimní dělená strava.

Vše se točí kolem kombinování těch správných potravin. Jednoduše platí, že pokud nebudete jíst společně sacharidy a bílkoviny, nemusíte si zbytečně nic odpírat. Díky tomuto oddělování bude organismus vylučovat méně inzulinu, hladina cukru v krvi zůstane stabilní a vy začnete automaticky hubnout.

Jak tedy na to?

V jídelníčku cíleně vsaďte na určité potraviny. Sezonní ovoce a zelenina přirozeně napomáhají tomu, abyste bez újmy přežila chladné roční období. S nimi také můžete zapomenout na návaly nezvladatelné chuti na sladké. Zimní jídla mají i další zeštíhlující efekt, totiž že rozproudí látkovou výměnu na nejvyšší obrátky.

Ráno jezte vlákninu, nejlépe ovoce, které dodá spoustu energie. V kombinaci s jogurtem zasytí na delší dobu. Máte raději něco vydatnějšího? Pak si snad pochutnáte na omeletce s ovocem z neutrální skupiny bílkovin.

Sacharidy v poledne na dlouhou dobu zasytí a bílkoviny k večeři pak během noci rozpouštějí tělesný tuk. Vždy v kombinaci s neutrálními zimními potravinami pomáhají proti uloženým tukovým polštářkům. Ráno tedy máte svobodnou volbu, v poledne vsaďte na sacharidy a večer na bílkoviny.

Snídaně sacharidy

  • Ovocné špaldové müsli

Na 1 porci: Cca 15 g sušených měkkých meruněk nakrájejte na proužky a stejný díl mandlí ve slupce nasekejte nahrubo, přimíchejte k nim 15 g špaldových vloček. Do 125 g netučného jogurtu vmíchejte půl lžičky medu. Jogurt s müsli podávejte v misce. Cca 200 kcal

V poledne sacharidy

  • Zimní minestrone s quinoou

Na 1 porci: Omyjte 50 g kadeřávku a natrhejte ho na menší kousky, 2 oškrábané mrkve nakrájejte na kolečka a 125 g oloupaných brambor na kostičky. Totéž udělejte s polovinou cibule. Rozehřejte lžičku oleje a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte mrkev, brambory a kadeřávek, přilijte 250 ml vývaru. Pod pokličkou povařte asi 10 minut. Pak do hrnce přidejte 200 g kousků rajčat (z konzervy) a dochuťte solí, pepřem a cukrem. Znovu povařte cca 5 minut pod pokličkou. 40 g quinoy propláchněte na sítku vodou a přidejte k zelenině. Vařte opět pod poličkou za občasného míchání dalších 12 až 15 minut. Podle potřeby přidejte sůl a pepř. Polévku na talíři posypte lžící nastrouhané goudy (53 % tuku v sušině). Cca 450 kcal

Snídaně bílkoviny

  • Lívanečky s ovocem

Na 1 porci: Oloupejte polovinu pomeranče a z dílků odstraňte i bílou blánu, takže zůstane jen čistá dužina. Z blanek vymačkejte šťávu. Půlku kiwi nakrájejte na plátky a ty ještě překrojte. Smíchejte je s dílky pomeranče a vymačkanou šťávou. V misce spojte bílek s 35 g mletých mandlí bez slupky. Na pánvi rozehřejte lžíci oleje. Postupně do ní dávejte po lžíci těsta a povrch posypte lžící plátků mandlí. Lívanečky osmažte z obou stran dozlatova. Podávejte je s připraveným ovocem, zakápněte lžičkou sirupu a ozdobte mátou. Cca 450 kcal

V poledne sacharidy

  • Těstoviny s hráškem a šunkou

Na 1 porci: Asi 200 g těstovin uvařte dle návodu v osolené vodě na skus a sceďte a dejte je stranou. V hrnci rozpusťte 10 g másla, orestujte na něm 100 g šunky nakrájené na kostičky. Přidejte 100 g mraženého hrášku a pár minut společně restujte. Přilijte 100 ml smetany a nechte asi 2 minuty povařit. Pak vmíchejte vařené těstoviny, osolte a opepřete, posypejte strouhaným tvrdým sýrem. Cca 550 kcal

Večer: bílkoviny

  • Maso s pečenou zeleninou

Na 1 porci: Nejprve očistěte 100 g čerstvé mladé mrkve tak, aby na ní zbylo i trochu natě, 100 g červené řepy oloupejte a nakrájejte na špalíčky, stejně jako 100 g cibule. Připravené suroviny promíchejte s čtvrtinou lžičky pasty harissa a lžící olivového oleje. Dochuťte solí a pepřem a zeleninu rozprostřete na plech s pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná 160 °C) asi 45 minut.

Posekejte lístky ze 2 snítek máty (několik si odložte stranou na ozdobení) a smíchejte je s 50 g jogurtu a trochou citronové šťávy. Jogurt dochuťte solí a pepřem. V pánvi rozehřejte lžíci oleje a opečte na něm z obou stran asi 6 minut 200 g masa (rybí, kuřecí, krůtí, hovězí, vepřové...). Osolte a opepřete. Opražte nasucho lžíci slunečnicových semínek. Na talíř dejte upečenou zeleninu, na ni položte maso. Přidejte jogurt a plátek citronu.Cca 560 kcal

Dělená strava přehledně

Můžete si sama kreativně připravovat jídlo podle konceptu dělené stravy. Naše tabulka vám pomůže se zorientovat.

Neutrální - vše je povoleno Může se kdykoliv

  • Zelenina: vše (tedy kromě brambor, batátů, topinamburu, kadeřávku, černého kořene, vařených rajčat a vařeného špenátu)
  • Ovoce: avokádo, olivy, borůvky
  • Mléčné výrobky: podmáslí, jogurt, zakysaná smetana, tvaroh, sýry s obsahem více než 50 % tuku v sušině.
  • Ostatní: ořechy, bylinky, tuky

Bílkoviny - večer stimulují spalování tuků během noci

  • Maso a uzeniny: všechny vařené druhy
  • Mléčné výrobky: mléko, sýry s obsahem méně než 50 % tuku v sušině
  • Zelenina: vařená rajčata a vařený špenát
  • Ovoce: citrusové plody (mandarinky, pomeranče), jádroviny (jablka, hrušky), peckoviny (třešně, švestky), exotické ovoce (kiwi, papája)
  • Ostatní: vejce

Sacharidy - v poledne na dlouho zasytí

  • Obilniny: všechny celozrnné varianty
  • Zelenina: brambory, batáty, topinambury, kadeřávek, černý kořen
  • Ovoce: banány, datle, fíky, brusinky
  • Ostatní: cukr, med, javorový sirup

  • Vybrali jsme pro Vás