Brambory mají víc předností, než tušíte. Ve spojení s tvarohem se totiž stávají pomocníkem při hubnutí číslo jedna! Z průzkumu univerzity v Sydney vyplynulo, že brambory ve srovnání s chlebem, těstovinami a rýží vás zasytí na nejdelší dobu.
Důvodem je vláknina, kterou hlízy obsahují. Tělo je může trávit pomalu, a proto se cítíte déle sytá a spokojená.
Bramborová jídla kromě toho efektivně tlumí touhu po mlsání. Ale dokážou toho ještě mnohem víc, už tři brambory pokryjí více než z poloviny denní potřebu vitaminu C. Draslík, který se v nich skrývá, zbavuje organismus zadržované vody a antioxidanty mají protizánětlivé účinky.
Tým snů pro pěknou postavu
Když se k těmto úžasným hlízám přidruží ještě živočišné proteiny z tvarohu, bude hubnoucí efekt dokonalý. Živočišné bílkoviny totiž ideálně doplňují rostlinné proteiny brambor a spalování tuků pak funguje na plné obrátky. A už je jídlo kompletní.
Zařaďte do svého jídelníčku bramborové pokrmy co nejčastěji. Ideálně v poledne a večer. Zasytí vás a budete plná elánu, vaše bříško bude vypadat plošší a kila usazená na bocích se rychle ztratí.
Proteinová síla
Netučný tvaroh se na hubnutí hodí perfektně, protože neobsahuje téměř žádné kalorie, zato spoustu vápníku a bílkovin. Na dlouho vás tak zasytí a urychlí metabolismus.
Zázrak pro ochucení
Pažitka má štiplavou chuť, hořčičné oleje a hořčík, které obsahuje, urychlují odbourávání tuků.
Ovocná příchuť
Trocha citronové šťávy dodá tvarohu svěžest a s vitaminem C kila poletí dolů rychlostí blesku.
Super hubnoucí tvaroh
Na 1 porci: Smíchejte 100 g netučného tvarohu se lžičkou citronové šťávy, ochuťte špetkou soli a pepře, dvě stébla pažitky nakrájejte na malé kousky a vmíchejte do tvarohu. Cca 70 kcal
Sladké brambory
Batáty ve skutečnosti nejsou příbuzné brambor, ač se jim podobají vzhledem i chuťově. Ve srovnání s bramborami ovšem bodují dvojnásobným množstvím balastních látek a jedenapůlnásobným obsahem vitaminu C. Navíc jsou bohaté na karoteny, draslík, vápník a vitamin K.
Nejlépe i se slupkou
Až 50 procent polyfenolů (sekundárních rostlinných látek) se nachází v bramborové slupce, odborníci proto doporučují brambory dobře omýt a konzumovat je se slupkou.
Hubnoucí brambotipy:
Brambory na salát si uvařte už předchozí den a postavte je na noc do chladu, tak se část sacharidů přemění v rezistentní škrob, který je o něco méně kalorický než původní forma. Totéž se týká brambor, které budete třeba druhý den ohřívat.