Radní Fink se omluvil za očkování pro svou ženu. Špatné načasování, říká

  10:15
Krajský radní pro zdravotnictví a bývalý hradecký primátor Zdeněk Fink (HDK) se omluvil, že v předminulém týdnu v krajské nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem nechal očkovat svou manželku proti koronaviru. Omluvu zveřejnil po kritice veřejnosti a opozice.
Zdeněk Fink se nechal i s manželkou očkovat v královédvorské nemocnici.

Zdeněk Fink se nechal i s manželkou očkovat v královédvorské nemocnici. | foto: Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem

Už dříve radní Fink argumentoval, že jeho žena bude pracovat jako dobrovolnice v očkovacím centru. Podle kraje dobrovolníci získají očkování přednostně, postoj kraje potvrdil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„Uznávám, že jsem celé načasování jejího očkování neudělal dobře. Měl jsem počkat na spuštění registračního systému, přes který se dobrovolníci budou hlásit. Na svou obranu musím říct, že situace kolem celého systému je velmi nepřehledná, proto mě nenapadlo, co všechno způsobím,“ napsal Fink v pátek na svůj facebookový profil.

Opoziční hnutí ANO postup radního označilo za papalášství a žádalo jeho rezignaci. K ní však nedojde. Finka se zastal hejtman Martin Červíček (ODS), který však souhlasil se špatným načasováním očkování manželky radního. Uvedl, že ostatní členové vedení kraje o přednostním očkování neuvažují.

Opoziční ANO si stěžuje také na nedostatečné informace od vedení kraje ohledně zvládání pandemie a přípravy očkování. Lídr opozice Petr Koleta (ANO) dokonce obvinil Martina Červíčka z hazardování se zdravím občanů.

Hejtman však jeho slova odmítl. Podle něj kraj poskytuje relevantní informace, avšak až po projednání s odborníky. „Abychom jednou vydaná prohlášení nemuseli obden revidovat a publikované informace několikrát do týdne měnit,“ odpověděl s narážkou na komunikaci vlády Červíček.

Seznamy dobrovolníků už sestavují

Královéhradecký kraj už začal s přípravou velkých vakcinačních center, která se mají kvůli očkování veřejnosti otevřít od dubna. Očkovat se má kromě Hradce Králové také v pěti krajských nemocnicích a v soukromé ve Vrchlabí.

„Od dubna předpokládáme dodávky asi 100 tisíc vakcín měsíčně. Mělo by být jedno místo na okres, podrobnější informace chceme zveřejnit v tomto týdnu,“ uvedl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Již nyní vznikají seznamy dobrovolníků, kteří mají v centrech pracovat. Kraj zatím oslovuje zdravotnickou veřejnost, později se chce s výzvou obrátit i na další dobrovolníky, kteří by mohli pomoci s vakcinací. O koordinaci bude hejtman dnes jednat se starosty. Dobrovolníci by měli ještě před spuštěním center získat očkování z dodávek vyhrazených pro zdravotníky.

„V dubnu mají být centra v provozu, takže bychom je měli v únoru proočkovat. Seznamy vznikají jak na kraji, tak v nemocnicích,“ řekl radní kraje pro zdravotnictví Fink.

Očkování v kraji: nejasnosti i chaos

Očkování proti covidu-19 v Královéhradeckém kraji má příliš mnoho nezodpovězených otázek. Kraj, nemocnice ani krajský koordinátor očkování Jaroslav Malý nevědí, kolik přijde do kraje vakcín nebo kolik z nich bude možné aplikovat seniorům nad 80 let. Neví se, jaké budou termíny očkování a kdy se v celostátním systému objeví nové možnosti rezervace.

První fáze veřejného očkování, při němž mají na vakcínu nárok senioři nad 80 let, přitom odstartovala už v pátek 15. ledna za všeobecného digitálního chaosu. Nejprve lidé čekali desítky minut na potvrzující SMS, poté se marně snažili rezervovat termíny očkování.

Například ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové systém v pátek ráno nabízel rezervaci na termíny mezi 25. lednem a 7. únorem. Přestože se na webu zobrazovaly jako volné, po odeslání formuláře systém žadatelům psal, že místo v pořadníku už není.

Když se po hodině rezervace zcela zablokovala, nebylo zřejmé, kdy se objeví nové termíny. Program zájemce nabádal, aby pokus opakovali nejdříve za několik dní.

Nové sloty budeme uvolňovat postupně podle dodávek vakcín a také podle toho, jak se podaří očkovat zdravotníky a zájemce v domovech pro seniory. Očekáváme, že v pondělí by se mohlo otevřít 258 volných míst,“ sdělil MF DNES ještě v pátek odpoledne krajský koordinátor očkování, náměstek ředitele fakultní nemocnice a bývalý hradecký senátor Jaroslav Malý.

Dodávky vakcín nejspíš poklesnou

Jenže v sobotu bylo vše jinak. V rezervačním systému se u hradecké nemocnice objevily nové termíny na druhou polovinu února a první půli března. Přestože se tvářily jako volné, opět nešly potvrdit. Nakonec ze systému zcela zmizely, zřejmě kvůli avizovanému poklesu dodávek. Stalo se totiž, čeho se kraj nejvíce obával, aby státem deklarované počty vakcín skutečně dorazily.

„Absolutně klíčové je, abychom mohli věřit avizovanému počtu dodávek vakcín,“ upozornil už před týdnem v rozhovoru pro MF DNES hejtman Martin Červíček (ODS).

Slíbené počty však neplatí. Podle vlády dodávka v tomto týdnu poklesne až o 50 procent. I proto nemocnice další termíny pro očkování seniorů zastavily.

Jsem z toho hrozně otrávený. Lidé jsou nadšení, vše je připraveno, ale teprve v pondělí se dozvíme, co vlastně přivezou. Do té doby cokoliv plánovat je velmi problematické. Rozhodně očkování nezastavíme, ale můžeme pokračovat jen s tím, co máme. Tak jako na jaře lidé brali roušky jako naději na zvládnutí pandemie, nyní ji mají v očkování. Hrozně nerad bych jim to bral,“ řekl v sobotu Malý.

V hradecké fakultní nemocnici přesto už o víkendu začalo očkování seniorů starších 80 let. Části z nich se podařilo přihlásit v pátek přes centrální systém, další získali registraci již dříve. Podle Malého jde o současné či bývalé zaměstnance nemocnice, kterým je přes 80 let. Jejich registraci ve vlastní režii nemocnice spustila, když vládní strategie ještě ani nebyla na světě.

Podle koordinátora očkování v krajských nemocnicích Jiřího Řezníčka nemocnice postupují podle vládní strategie. Z vakcín, které nemocnice dostanou, odeberou část pro zdravotníky a sociální ústavy a podle množství zbývajících zadají volné termíny do centrálního systému.

Máme naplánované dodávky na leden, únor a březen. Teď očkujeme zaměstnance a sociální ústavy a uvidíme, kolik po očkování všech zájemců z těchto skupin zbude pro veřejnost. Nyní běží tyto dva systémy vedle sebe. Až první očkování skončí, bude se vše zadávat už jen přes centrální systém. Musíme však počítat s tím, že je třeba vyhradit z vakcíny také druhé dávky pro již naočkované,“ upozornil Řezníček, že tempo očkování bude kolísat i kvůli nutnosti druhých dávek.

Kraj přitom dosud počítal, že v lednu obdrží 14 tisíc vakcín, v únoru 18 tisíc a v březnu 30 tisíc. 

  • Nejčtenější

Pardubice rozhodly šest vteřin před koncem, Sparta vyhrála v prodloužení

16. března 2024  14:50,  aktualizováno  22:29

Také druhé zápasy čtvrtfinále hokejové extraligy nabídly dramatickou a velmi vyrovnanou podívanou....

Vydřené výhry favoritů. Sparta slaví na nájezdy, Pardubice rozhodly v nastavení

15. března 2024  17:50,  aktualizováno  22:52

Do boje o titul v pátek poprvé vyrazili ti největší favorité. Oba uspěli. Čtvrtfinále hokejové...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Hradec Králové 2:1, domácí utnuli černou sérii, rozhodl Kuchta

17. března 2024  17:09,  aktualizováno  20:03

Nejdřív to dřelo, bolelo, ale postupně se sparťanští fotbalisté rozehráli. I bez tří potrestaných...

Čtvrtfinále podle předpokladů. Fanoušci se těší na derby, Spartu čeká Liberec

12. března 2024  20:57

Čtyři nejlepší týmy základní části si před play off hokejové extraligy užily několik dní odpočinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dálnice D35 z Hradce do Jičína už roste. Uleví přetížené D1, řekl ministr

13. března 2024

Stavbu dálnice D35 mezi Hradcem Králové a Jičínem si v rámci výjezdního zasedání vlády přijeli...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Ostudný brownfield zmizí, v centru Deštného vyroste apartmánový hotel

19. března 2024  12:15

Léta uzavřený Národní dům v centru Deštného v Orlických horách půjde k zemi. Investor chce na jeho...

Ženu na sítích poblouznil falešný zpěvák skupiny Kabát, vylákal od ní milion

18. března 2024  16:11

Báchorkám o životní lásce uvěřila pětadvacetiletá žena z Královéhradecka, která se na sociálních...

VIDEO: Opilý řidič ujížděl 15 kilometrů, policie mu „otočila“ auto nárazem rámu

18. března 2024  15:03

Alkoholem posilněný řidič se na Náchodsku snažil vyhnout policejní kontrole. Nejprve zastavil, ale...

Labská stezka z Vysoké do Opatovic by se mohla stavět už v roce 2025

18. března 2024  10:38

Poslední dva úseky cyklostezky podél Labe z Hradce Králové do Pardubic čeká letos zásadní posun,...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...